Deelt u onze droom van meer persoonlijke aandacht voor mensen met dementie?

Ze staan samen voor de codedeur. Zij, een aardige, jonge vrouw, luchtig gekleed en hij, een nog flinke man op leeftijd, achter een rollator, in een lichte zomerjas tot boven toe dichtgeknoopt. Terwijl zij de code intoetst, zie ik hem wat zenuwachtig aan zijn knopen plukken. Het raakt me. Deze altijd flinke man is zichtbaar nerveus nu de buitenwereld lonkt. Daar gaan ze dan, voor het eerst samen naar buiten. De bewoner en de vrijwilligster van Het Momentum, de jonge vrouw die wekelijks ‘s ochtends een uurtje bij meneer op bezoek komt. Puzzelen, koffie drinken, kletsen over het nieuws of over het dorp waar meneer voorheen woonde. Kletsen over alles eigenlijk, want meneer is nog zeer goed op de hoogte van alles wat er in de wereld gebeurt. Maar daadwerkelijk daaraan deelnemen, werd hem te moeilijk en daarom woont meneer in een beschermde omgeving.

Enthousiast
Na een paar weekjes aan elkaar wennen durft de vrijwilligster het nu aan om samen naar buiten te gaan. De familie vindt dit goed. Sterker nog, de familie vindt dit geweldig want het geeft hen de rust om een ochtend thuis te blijven terwijl ze weten dat hun vader het toch erg naar zijn zin heeft. De zorgmedewerkers zijn ook enthousiast. “Zo leuk, samen iets ondernemen. Daar geniet meneer zeker van!” Ik spreek de teamleidster toevallig een paar dagen later. Ook zij is zeer te spreken over de vrijwilligers van Het Momentum en ziet wat dat extra uurtje aandacht doet voor de bewoners, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Want er zijn meer koppels, waarbij onze vrijwilliger trouw elke week iets onderneemt met een bewoner. Het vervult mij als initiatiefnemer echt met trots als ik hen samen zie. Wat geweldig dat ze dit willen doen!

We have a dream…
Het is onze droom binnen Het Momentum om zoveel mogelijk mensen met dementie meer geluksmomenten te bezorgen. En daarvoor hebben we natuurlijk veel vrijwilligers nodig. Iedereen heeft wel een hobby, interesse of passie die past bij een bewoner met dementie. Want dat is waar wij op matchen, een gezamenlijke interesse, waarbij we rekening houden met uw wensen met betrekking tot de mate van dementie van de bewoner en het tijdstip dat u kunt.
Heeft u interesse om als vrijwilliger bij ons aan de slag te gaan? Wij maken graag kennis, waarna we een korte opleiding met handige tips verzorgen. En daarna maken we een mooie match. Zodat ook u wonderen kunt verrichten, ogen weer laat sprankelen en een bewoner ouderwets laat genieten. Een uurtje per week voor u, een immens kostbaar moment voor iemand met dementie!
Meer info vindt u op www.hetmomentum.nl/vrijwilligers.

De moeder van Sylvia Eickholt heeft Alzheimer en woont sinds eind 2010 in een verzorgingstehuis op een gesloten afdeling. Sylvia kan als ondernemer zelf haar tijd indelen, waardoor ze haar moeder minstens één maal per dag kan bezoeken. Hierdoor is ook haar band met de andere bewoners, hun mantelzorgers en de verzorgenden sterk geworden. Door haar ervaringen in het huis is Sylvia ervan overtuigd dat we ieder mens met dementie nog altijd mooie momenten kunnen geven. Daarom richtte zij onlangs de vrijwilligersorganisatie Het Momentum (www.hetmomentum.nl) op voor extra momenten van persoonlijke aandacht voor bewoners met dementie van zorginstellingen, waardoor tegelijkertijd mantelzorgers en zorgmedewerkers even worden ontlast. Over al die mooie momenten vertelt Sylvia in haar blogs.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top