De waarde van lotgenotencontact

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van lotgenotencontact. Daaruit komen voornamelijk positieven gevolgen naar voren. De waarde van lotgenotencontact? Je krijgt meer kennis over de ziekte van je dierbare en de gevolgen daarvan en tips over hoe je daar in praktische en emotionele zin mee om kunt gaan. Als niemand het meer weet, zijn er altijd lotgenoten die jouw huidige weg al eens bewandeld hebben en daar kun jij je voordeel mee doen. Je kunt bij twijfel informatie checken en krijgt supersnel antwoorden op de meest prangende vragen. Van niemand anders dan je lotgenoten krijg je zoveel bemoediging en steun in lastige tijden.

Lotgenotencontact maakt een verschil

Lotgenotencontact onderscheidt zich op verschillende punten van contacten met professionals en/of van informele uitwisselingen met familieleden of vrienden. Het is de enige vorm van uitwisseling waarbij mensen door contact met ervaringsdeskundigen nieuwe kennis opdoen. En – ook heel belangrijk – hierdoor nieuwe handelswijzen ontwikkelen, die hen goed kunnen helpen om met hun situatie om te gaan. Ervaringsdeskundigheid groeit tijdens lotgenotencontact door uitwisseling met lotgenoten. Lotgenoten bagatelliseren problemen minder snel en kunnen elkaar helpen hun ervaringen te onderschrijven. Bijzonder ten opzichte van steun door buitenstaanders, is het onderlinge begrip: de herkenning en erkenning. Dat is dus allemaal de (toegevoegde) waarde van lotgenotencontact.

Herkenning en erkenning

Professionele hulpverleners kijken nog steeds heel wisselend tegen lotgenotencontact aan. De een vindt het fantastisch, de ander heeft scepsis. Natuurlijk blijft het voor de hulpverlener lastig om een stukje herkenning en erkenning te geven, zeker als deze zelf geen ervaring heeft. Hij mist iets dat een ervaringsdeskundige juist wel kan aanvullen. Gelukkig is er een positieve ontwikkeling gaande: hulpverleners staan steeds positiever tegenover deze vorm van contact en attenderen vaker op de mogelijkheid van lotgenotencontact. Of je iets doet met zo’n tip is natuurlijk echt helemaal aan jou. Je moet je er namelijk wel senang bij voelen en weten welke lotgenotengroep voor jou het meest geschikt is.

Hoe vind je de juiste lotgenoten?

Online kun je echt heel veel vinden. Via Zorgkaartnederland.nl kun je bijvoorbeeld zoeken naar een patiëntenvereniging bij jou in de buurt. Patiëntenverenigingen bieden ook vaak mogelijkheden voor mantelzorgers. Maar ook bloggen over je ervaringen is niets nieuws meer tegenwoordig, net zoals het delen van je persoonlijke ervaring op het internet. Steeds meer mantelzorgers kiezen ervoor om hun ervaring open en bloot te delen op een blog, om op deze manier anderen te kunnen inspireren en ervaringen te delen. Kijk maar eens op onze bloggers pagina en de links naar de diverse websites. Maar je kunt je ook registreren voor alle artikelen die we op Mantelzorgelijk plaatsen. Dan krijg je alles automatisch in je mailbox. Of registreer je voor Facebook. Daar zijn echt honderden lotgenotengroepen actief.

Delen helpt!

Weet je trouwens wat ik het aller, allerfijnst vind van lotgenotencontact? Je kunt je ei kwijt.  Het helpt voor de eigen verwerking. Je herkent veel in elkaars verhalen en het helpt ook om de buitenwereld duidelijk te maken hoe heftig mantelzorgen soms kan zijn.

Lijkt het jou misschien fijn om jouw mantelzorg-ervaringen via Mantelzorgelijk te delen? Feel free! Het enige dat je hoeft te doen is even contact met ons op nemen via info@mantelzorgelijk.nl . Je zult versteld staan van de reacties, die je naar aanleiding van je verhalen krijgt. Echt waar, delen helpt!

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top