skip to Main Content
De Vijf Meest Voorkomende Problemen Waar Mantelzorgers Tegenaan Lopen #tips

De vijf meest voorkomende problemen waar mantelzorgers tegenaan lopen #tips

Zorgen voor een dierbaar iemand kan super waardevol zijn maar kan tegelijkertijd een enorme impact hebben op het leven van een mantelzorger. Mantelzorger zijn is niet iets wat je van tevoren inplant, het overkomt je. Het is dus hartstikke  logisch dat je als mantelzorger veel vragen, onzekerheden en onrust ervaart.

Uit de enquêtes die wij  de afgelopen maanden onder mantelzorgers hebben uitgezet, blijkt dat veel mantelzorgers tegen dezelfde problemen aanlopen. We geven je de vijf meest voorkomende.

1.       Bewustwording

De meeste mensen kiezen niet bewust voor een rol als mantelzorger. Je helpt een partner, familielid of andere dierbare en langzaamaan besteed je steeds meer van je tijd aan deze taak. Jezelf bewust worden van het feit dat je mantelzorger bent is daarom erg belangrijk. Bij de meeste mensen duurt het een tijdje voordat men zichzelf als mantelzorger zien. Vaak gebeurt dit pas als je beseft dat de impact op je dagelijks leven steeds groter wordt.

2.       Impact op je leven

Mantelzorgen kost veel tijd en energie. Niet alleen de daadwerkelijke tijd die men besteedt aan het regelen van zaken en het verzorgen van je dierbare zelf. De meeste mantelzorgers zijn er 24 uur per dag mee bezig in hun hoofd. Naarmate zij er langer mee bezig zijn groeit de impact die het op hun eigen leven heeft.

3.       Moeite met hulp vragen

Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp te vragen aan hun omgeving. Ze willen niemand tot last zijn of onderschatten hun eigen behoefte aan ondersteuning. De eerste stap om hiermee om te gaan is een zogenaamd zorgnetwerk op te zetten, bestaande uit familie en kennissen, die bepaalde taken uit handen kunnen nemen en bereikbaar zijn in bepaalde gevallen. Voor veel mensen helpt het ook om contact te hebben met andere mantelzorgers. Daarnaast is het raadzaam voor mantelzorgers om op hun werk kenbaar te maken dat zij mantelzorger zijn, want er zijn verschillende verlofregelingen mogelijk.

4.       Men weet niet waar ze terecht kunnen voor hulp

Naast het feit dat zij moeite hebben met hulp vragen, blijkt ook dat veel mantelzorgers niet goed weten bij welke instanties ze terecht kunnen voor hulp. Zij weten vaak niet dat de gemeente een zorgtaak voor mantelzorgers heeft. Zij gaan online op zoek en komen uit bij zoveel verschillende instanties, dat ze vaak de bomen door het bos niet meer zien.  En als ze dan gaan bellen of mailen met deze instanties, worden ze vaak van het kastje naar de muur gestuurd. De ervaring van de ondervraagde mantelzorgers is dat zij vaak de beste hulp en ondersteuning krijgen van lotgenoten die zij leren kennen via online mantelzorggroepen en via – hoe kan het ook anders –  Mantelzorgelijk!

5.       Overbelasting

Voorkomen is beter dan genezen, maar veel mantelzorgers merken te laat op dat zij overbelast zijn. Dit kan leiden tot stressklachten en burn-out verschijnselen. Het lijkt overbodig te zeggen dat een goede balans in werk, ontspanning en mantelzorg super belangrijk is om het vol te houden. Toch  blijkt dit keer op keer wel de enige manier te zijn om als mantelzorger zelf gezond te blijven.

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X