De vergrijzing hangt als een donkere wolk boven ons land

We lezen en zien in de media momenteel niets anders dan hoeveel problemen de ouderen onze maatschappij geven. De vergrijzing hangt als een dondere wolk boven ons land. Om nog maar te zwijgen over enkele van de mogelijke oplossingen die worden aangedragen door beleidsmakers en hoogleraren.. Met name enkele van deze laatstgenoemde groep kunnen er wat mee, soms denk ik serieus: wat voor een leefwereld heb je als ik o.a. dit soort argumenten voorbij zie komen:

“Laat de senioren naar het buitenland verkassen, goed voor onze maatschappij en de zon zal ze goed doen” of deze “Ouderen maken aanspraak op hun AOW (ja hoe durven ze he?!), en die wordt opgebracht door de mensen die nu werken”  “0uderen zelf zijn heel rijk, we zouden hun kapitaal kunnen gebruiken om de kosten die ze zelf maken mee te dekken”

Mijn leefwereld is het niet, mijn vader ging op jonge leeftijd aan de slag in de bouw omdat er thuis brood op de plank moest komen, meer was er niet van en kapitalen zijn er niet uit opgebouwd om zijn zorg in te kunnen kopen of als een pensionada in het zonnige zuiden te gaan leven. Even voor de goede orde: Niets mis mee als dat voor een ander wel is weggelegd, ik zou het ook doen als ik de mogelijkheid ervoor zou hebben.

Maar stop alsjeblieft met het zwart maken van onze “grijze” koppies, stop met:

  • Ouderen zijn een financiële last voor de samenleving, ze kosten onderhand meer aan pensioenen, gezondheidszorg en andere sociale voorzieningen dan dat ze bijdragen.
  • De oudere generatie houdt vast aan traditionele opvattingen en weerstaat verandering, wat problematisch is voor het aanpakken van hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering of technologische vooruitgang.
  • Ouderen nemen te veel ruimte in beslag op de arbeidsmarkt, waardoor jongeren moeite hebben om banen te vinden of door te stromen naar hogere posities.
  • De vergrijzing zet druk op de gezondheidszorg en sociale voorzieningen, waardoor de kosten stijgen en de beschikbaarheid voor jongere generaties afneemt.
  • De ouderen zijn oorzaak van woningnood omdat ze niet willen verhuizen…

Ik vind het om ons rot te schamen, vergeet niet dat de oudere generatie een belangrijke rol gespeeld heeft bij het opbouwen van ons land. Zij hebben hun bijdrage al geleverd aan de economische ontwikkeling, de infrastructuur opgebouwd, onderwijs verzorgd, en in veel gevallen nog gevochten voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Het is van cruciaal belang binnen onze inclusieve samenleving om al onze ouderen met respect en waardigheid te behandelen, hun bijdragen aan de samenleving te erkennen en te zorgen voor passende ondersteuning en voorzieningen om hun welzijn te waarborgen. Dit omvat maatregelen zoals het bevorderen van sociale inclusie, het bieden van toegang tot goede gezondheidszorg en het beschermen van ouderen tegen misbruik en verwaarlozing.

Avatar foto

Jolanda Groothuis, trotse dochter van Willem💖, voor hem heb ik jaren gezorgd en door hem ben ik hier ooit eens op het platform terecht gekomen. Mantelzorgelijk heeft mij zoveel gegeven: hier kreeg ik antwoorden op mijn vragen, hier kon ik vrijuit mijn zorgen delen met lotgenoten, hier voel(de) ik mij thuis.
En ik ben nog lang niet van plan om dit "warme nest" te verlaten!

Samen staan we sterker, daar blijf ik van overtuigd!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top