skip to Main Content

De Unieke Neus – gastblog door Gerja Visscher (miMakker Sophie)

Foto: Monique Babtist

Foto: Monique Babtist

Meneer Kees de Bruin en miMakker Sophie hebben een bijzondere band. Wanneer hij in de gaten heeft dat Sophie er is, krijgt hij een twinkeling in zijn ogen en een spontane glimlach op zijn gezicht.

Op een morgen is meneer de Bruin niet in de huiskamer aanwezig en Sophie besluit hem in zijn appartement op te zoeken. Een beetje triest kijkend, treft ze hem aan. Hij is verrast Sophie te zien. Het wil vandaag allemaal niet zoals hij het zou willen, zegt hij. Hij vertelt ook dat hij het erg leuk vindt wat Sophie doet en vraagt haar waarom ze een rode neus draagt.

Sophie antwoord dat de rode neus haar vrijheid geeft. Meneer herinnert zich dat hij vroeger toneel heeft gespeeld en begrijpt wat ze bedoelt. Een glimlach verschijnt op zijn gezicht wanneer hij haar dit verteld. Voordat Sophie gaat, geeft ze hem een rode clownsneus cadeau. Wanneer ze in de deuropening staat, zegt hij: “We kunnen samen wel eens wat doen.” De rode neus steekt hij hierbij in de lucht.

Sprakeloos

Wanneer Sophie twee weken later de huiskamer in loopt, verschijnt er op het gezicht van meneer de Bruin een glimlach als nooit tevoren. Op het moment dat Sophie naast hem gaat zitten, staat meneer ineens op en Sophie hoort hem nog net zeggen: “Ik ga even een boodschap doen.” In totale verwarring blijft ze achter op de bank.

Even later staat meneer de Bruin weer in de deuropening. De rode clownsneus op zijn neus. Hij lacht en zijn ogen schitteren van plezier.

Sophie haar mond valt open van verbazing en even is ze sprakeloos. Maar dan loopt ze op hem af en roept blij: “Dag collega!”. En hij groet terug: “Dag collega,” Hij neemt Sophie aan de arm en samen lopen ze trots de huiskamer rond. Zowel bewoners als de verzorging kijken met plezier naar de twee. “Nu moet je eigenlijk ook een clownsnaam hebben,” fluistert Sophie hem in zijn oor. Het is even stil en dan antwoord hij: “Gewoon clown Kees, want ik ben al uniek genoeg.”

Geraakt

Toen ik, Gerja, meneer de Bruin met de rode neus in de deuropening zag, was ik totaal verrast. Het raakte mij enorm en later op de gang voelde ik de ontroering nog steeds. En de rode neus? Die heeft hij nog steeds, vertelt hij Sophie af en toe.

Gerja

Gerja-2Gerja Visscher werkt al bijna 20 jaar met mensen met dementie. Vanaf het moment dat ze deze mensen leert kennen, sluit ze ze in haar hart. In 2010 kreeg Gerja de kans om, na een opleiding bij Stichting miMakkus, als miMakker Sophie aan het werk te gaan. Omdat er zoveel moois gebeurt en de contacten zo anders zijn dan de ervaringen die ze als Gerja heeft, is ze haar ervaringen gaan opschrijven.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X