skip to Main Content

De PIM hoort in elke zorginstelling voor mensen met dementie!

Door de toename van mensen waarbij dementie wordt geconstateerd, komt er steeds meer behoefte aan uitvindingen die de dementie-zorg kunnen verlichten en verbeteren. We hebben op Mantelzorgelijk al eens aandacht besteed aan fantastische uitvindingen als de Tovertafel van Active Cues en de GPS zolen voor dwalende mensen met dementie. Ik geloof werkelijk dat ik nu iets gevonden heb van hetzelfde kaliber en wat elke zorginstelling in de nabije toekomst graag in huis zou willen hebben; De PIM oftewel Persoonlijke Interactieve Muur!

11733526_10153416655574354_2000379912_o-2
foto: Claudia Otten

De interactieve muur is bedacht tijdens een minor ’zorgtechnologie’ die Laurean Serné, Mike Oudshoorn en Ruurd Bell volgden. Ze studeerden af op het project en hebben inmiddels hun eigen onderneming, illi Engineering, opgericht. Toen ik een artikel over de PIM las op Noord Hollands Dagblad, besloot ik contact te zoeken met de ontwerpers en werd uitgenodigd om de PIM te komen bekijken. Het was niet alleen een leuk gesprek met drie enthousiaste creatievelingen met een mooi initiatief maar ik kreeg ook een kijkje in de keuken van deze jonge ondernemers.

1. IMG_9494Ruurd Bell: “Wanneer u als mantelzorger (maar ook als zorg professional of vrijwilliger) op bezoek bent in het zorgcentrum, kan het voorkomen dat er geen contact gelegd wordt met de dementerende oudere. Speciaal voor deze situaties kan de PIM gebruikt worden. Met de PIM kunnen er namelijk doelbewust herinneringen opgehaald worden van vroeger. Dit is een zinvolle en rustgevende activiteit voor dementerende mensen. Deze activiteit wordt ‘reminiscentie’ genoemd. Hiermee wordt de eigenwaarde ondersteund. Gespreksonderwerpen kunnen thema’s zijn uit het leven dat de illi Applicatiedementerende heeft geleefd. Wanneer de thema’s helpen met herinneren wie ze zijn, wat ze deden en konden, brengt dit waardevolle/plezierige herinneringen naar boven. Naast het laden van thema’s is het ook mogelijk gepersonaliseerde profielen van bewoners af te spelen. Voor een persoonlijk profiel is informatie nodig van de bewoner, zoals bijvoorbeeld: oude woonplaats, favoriete muzieknummers en/of welk beroep hij/zij jaren heeft uitgeoefend. Wanneer het persoonlijk profiel is aangemaakt, kan deze eenvoudig worden gestart via de de ‘illi applicatie’, op het bedieningspaneel.

IMG-20150704-WA0003 (1)De PIM lokt interactie met de gebruiker uit door zijn interactieve modules. Door middel van sensoren zijn er als het ware ‘zintuigen’ aan de PIM toegevoegd. Op deze manier kan de PIM reageren op acties van de gebruikers en andersom. Zo is er bijvoorbeeld de ouderwetse telefoon, welke soms kan gaan rinkelen en uitlokt om opgenomen te worden. Maar we hebben ook de miauwende poes, welke met zijn schattige ogen de ruimte door kijkt. Deze blokvormige modules vormen de PIM, hierdoor is de PIM modulair en kan het design van tijd tot tijd veranderen.

Zie het volgende filmpje over het gebruik van de PIM:

Marco Wisse, directeur Vivium Naarderheem:

De PIM is door ons beoordeeld als een waardevolle aanvulling op het pakket aan diensten die de zorgorganisatie voor haar dementerende cliënten ter beschikking kan stellen.”

Lijkt u dit mooi voor elk zorgcentrum? Ons ook! Steun ons, de dementerenden en mantelzorgers deze droom waar te maken. Wij zijn op zoek naar mensen die affiniteit hebben met zorg-innovatie en die in de PIM willen investeren. Bent u een investeerder in zorg-innovaties en ziet u net als ons toekomst in de PIM, dan geven wij u graag een presentatie om de samenwerkingsmogelijkheden te presenteren en te bespreken.

We zoeken namelijk investeerders!

Wij, illi Engineering, zijn er klaar voor de markt te veroveren. We hebben momenteel twee PIM’s verhuurd aan zorgorganisaties. Er volgt ook een testlocatie voor de MIS (Magische Interactieve Schilderij, ons gloednieuwe product). Dit is een verkleinde versie van de PIM. Daarnaast zijn we een samenwerking met het softwarebedrijf ‘Appedemic’ aangegaan, zij ontwikkelen (en doorontwikkelen) de software van de PIM & MIS. Als we een jaar de toekomst in kijken, zal er gezichtsherkenning software draaien. Als dit draait, hebben we de informatie wie er langs de PIM loopt en hiermee kunnen we persoonlijke profielen opstarten en nog veel meer!” Voor vragen, opmerkingen of afspraken kunt u contact met ons opnemen via info@illi-engineering.nl

Wij van Mantelzorgelijk wensen Laurean, Ruurd en Mike onwijs veel succes met dit prachtige project en hopen oprecht dat er in elke zorginstelling voor mensen met dementie een PIM aan de muur komt te hangen!

pim0003
Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe PIM voor een zorgcentrum in Breukelen. Deze PIM wordt daar op 1 september a.s. in gebruik genomen.
Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties
  1. Hi Shirley,

    Dat deze producten (tovertafel en PIM) vrij duur zijn, klopt helemaal. Ik vind het zelf ook jammer. Maar toch ook wel begrijpelijk. Zowel de tovertafel als de PIM zijn net ontwikkeld, ze worden (nu nog) in kleine oplages gemaakt – en ze zitten vol maatwerk en ingewikkelde programma’s. Een auto (en die rollen in duizenden van de fabrieksband) kost minimaal acht duizend euro. Daar hoor je niemand over. Nu vraag ik me af: hoeveel budget heeft een gemiddelde zorginstelling beschikbaar voor dit soort nieuwe producten, die het leven van de inwoners enorm kan verbeteren? Veel minder dan we zouden hopen, waarschijnlijk… Dank voor je reactie. De kosten zijn echt een belangrijk punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X