skip to Main Content
De Nacht Brengt …

De nacht brengt …

Hoe vaak heb je een goeie nacht met voldoende slaap? Het advies van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention is dat volwassenen op z’n minst zeven uur slaap krijgen per nacht. Een neuroloog werkzaam bij de beroemde Mayo Clinic, dokter Petersen, zegt dat een langdurig slaapgebrek je risico op gezondheidsproblemen, waaronder de ziekte van Alzheimer, verhoogt.

Het is belangrijk om voldoende te slapen. Gebrek aan slaap kan leiden tot slaperigheid overdag, gewichtstoename en zelfs hartziekten. Nu kunnen we Alzheimer waarschijnlijk ook aan die lijst toevoegen.

“Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van slaap, naar het ontwikkelen van cognitieve stoornissen en misschien zelfs de ziekte van Alzheimer, die aantonen dat onderbroken slaap, slaapapneu, verschillende ademhalingsstoornissen schadelijk kunnen zijn waar het cognitieve functies betreft, en misschien tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kunnen leiden,” aldus Petersen.

Hij zegt dat de theorie achter de slaap-Alzheimer link te maken heeft met een substantie genaamd amyloïde.

“Amyloïde, een van de eiwitten waarvan men denkt dat het de ziekte veroorzaakt, kan gewoonlijk gedurende je leven in de hersenen opbouwen, maar ‘snachts, als we slapen, wordt dit eiwit van de hersenen verwijderd.”

Wanneer je dus langdurig niet diep slaapt, wordt die amyloïde mogelijk niet verwijderd.

Het is denkbaar dat jarenlang slecht slapen de ophoping van deze abnormale eiwitten in de hersenen kan verergeren.

Goed en gezond slapen is erg belangrijk. Als je weet dat je ademhalingsproblemen hebt tijdens het slapen, bijvoorbeeld slaapapneu, is het goed om dat te behandelen en er niet mee door te lopen.

Slaap lekker!

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X