De mantelzorger dreigt de Excuus Truus in de Zorg te worden

De inzet van mantelzorgers bij professionele zorgtaken wordt in de toekomst een steeds essentiëler onderdeel van de zorgsector. Daarmee dreigt de mantelzorger steeds meer de Excuus Truus voor alle problemen in de Zorg te worden.

De so called ‘samenwerking’ tussen mantelzorgers en professionele zorgverleners kan voor de zorgsector aanzienlijke voordelen bieden, dat begrijpt een klein kind nog wel. Maar waar we voor mijn gevoel nog veel te weinig over horen is dat het ook enorme consequenties met zich mee brengt voor de mantelzorger. Met name op het gebied van tijd, inspanning, welzijn en geld.

Ten eerste is de inzet van mantelzorgers tijdsintensief. Het verzorgen van een hulpbehoevende naaste kan een dagtaak zijn, waarbij mantelzorgers vaak meerdere taken op zich nemen, zoals het huishouden, persoonlijke verzorging en het begeleiden naar medische afspraken. Dit kan leiden tot chronisch tijdtekort, waardoor mantelzorgers hun eigen persoonlijke behoeften en verplichtingen verwaarlozen.

Daarnaast vergt mantelzorg ook aanzienlijke fysieke en mentale inspanning van de zorgverlener. De constante zorglast en het constante aan moeten staan kan leiden tot overbelasting, stress en fysieke uitputting. Mantelzorgers hebben daarnaast ook te maken met emotionele uitdagingen, zoals het omgaan met de progressieve achteruitgang van hun naaste en het gevoel van machteloosheid dat hiermee gepaard gaat.

Op financieel gebied hebben mantelzorgers ook te maken met consequenties. Doordat ze veel tijd besteden aan de zorg van hun naaste, kunnen mantelzorgers hun betaalde baan niet voltijds uitoefenen of zelfs genoodzaakt zijn om te stoppen met werken. Dit kan leiden tot inkomensverlies en financiële instabiliteit, wat de financiële afhankelijkheid van de mantelzorger vergroot.

Wat mij opvalt? Er wordt maar steeds van uitgegaan dat mantelzorgers alle tijd van de wereld hebben om professionele zorgtaken over te kunnen nemen. Maar dat is niet zo! De mantelzorgers van nu zijn lang niet altijd de 70plussers achter die geraniums. Het zijn kinderen van zorgvragers, die naar school moeten of gezinnen hebben en – net als ieder ander – moeten werken voor de kost. Het zijn zorgouders die eigen leven en carrière opzij hebben gezet om voor hun zorgintensieve kind te zorgen. En het zijn partners van zorgvragers die, tot zij  mantelzorger werden, gewoon nog midden in het (werkende en sociale) leven stonden.

Conclusie: hoewel mantelzorgers van onschatbare waarde kunnen zijn in de zorgsector, brengt hun inzet bij professionele zorgtaken ook behoorlijk serieuze consequenties met zich mee. Mantelzorgers ervaren tijdsdruk, fysieke en mentale belasting, en financiële uitdagingen als gevolg van hun zorgverantwoordelijkheden.  Het is van  cruciaal belang dat de samenleving deze consequenties nu echt eens gaat erkennen en passende ondersteuning biedt aan mantelzorgers, zodat zij de zorg kunnen blijven verlenen zonder hun eigen welzijn op te hoeven offeren. Mantelzorgers mogen van z’n lang zal ze leven nooit de Excuus Truus van alle problemen in de zorg worden.

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top