De Dansende lepels #mimakkusmethode

Mevrouw Verweer komt haar bed bijna niet meer uit. Haar lichaam maakt een gespannen en verkrampte indruk. Mevrouw heeft veel pijn en ze is dan ook vaak onrustig, en dit uit zich in roepen en schelden. Daardoor is het moeilijk om contact met mevrouw te maken.
Wanneer miMakker Sophie vanmorgen haar kamer binnenstapt, ziet ze dat mevrouw met gesloten ogen in bed ligt. Haar gezicht maakt, in tegenstelling tot andere keren, een ontspannen indruk. Mevrouw is gestart met nieuwe pijnbestrijding. De pijnpleister op haar arm lijkt zijn werk goed te doen.
Al heeft mevrouw haar ogen dicht, ze slaapt niet. Want zodra Sophie haar voorzichtig aanraakt, vraagt ze: “Wie ben jij?” Sophie zegt zachtjes haar naam. Mevrouw haar ogen blijven gesloten wanneer ze zegt: “Wat mooi, je mag altijd komen hoor. Dat vind ik mooi.”
Sophie vraagt aan mevrouw hoe haar voornaam is. “Antje, en Jantje heet mijn zus”. Waarop Sophie nieuwsgierig reageert met: “Is ze bij je?” Mevrouw antwoord bevestigend. “Wat zie je nog meer?”, vraagt Sophie haar nu. “Lepels en vorken.”, is het verrassende antwoord van mevrouw. “Oh wat mooi”, zegt Sophie “dansen ze voor je?” En met haar ogen nog steeds dicht zegt mevrouw: “Ja, en dat vind ik zo mooi”.
Onterecht gaan we er wel eens vanuit dat mensen zoals mevrouw niet meer verbaal kunnen communiceren of dat ze geen innerlijke belevingswereld meer hebben. De pijnen van mevrouw maakten dat contact maken en genieten hiervan bijna niet meer mogelijk was. Pijn is één van de oorzaken die kan leiden tot gedragsverandering, zoals bijvoorbeeld onrust, agitatie of agressie. Een valkuil is dat alleen het gedrag behandeld wordt. Het gedrag wordt hierdoor niet als signaal, en de pijn niet als oorzaak gezien. Gelukkig voor mevrouw is haar pijn onderkent en kan ze weer genieten van haar toch hele rijke innerlijke wereld.

Gerja

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top