skip to Main Content

De casemanager dementie – vereiste om het vol te houden!

Hoewel de meeste mantelzorgers voor mensen die aan dementie lijden een casemanager hebben, zijn er nog best veel die er – door allerlei omstandigheden- na soms jaren aanmodderen nog steeds geen hebben. Zij zouden graag een casemanager willen hebben maar geven allemaal aan “het bos te zijn ingestuurd”. Voor mij een herkenbaar verhaal!

Nadat mijn vader de diagnose ‘dementie’ van de geriater kreeg, werd mij verteld dat er een casemanager dementie zou worden aangesteld. Al wie er kwam, maar geen casemanager. Ik werd ruim een jaar van het kastje naar de muur gestuurd. Omdat ik het spoor volledig bijster raakte in de zoektocht naar de juiste zorg voor mijn vader, voelde ik meer en meer frustratie. Ik kwam terecht in een achtbaan van emoties. Niet alleen het zorgen voor maar met name de zorgen om mijn vader… Ik werd er gek van! Uiteindelijk heb ik – ten einde raad – een noodmail naar het Netwerk Dementie in onze regio gestuurd. Dat bleek de juiste stap. Binnen twee dagen was de intake geregeld!

De begeleiding van een casemanager kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kan de begeleiding bestaan uit het vinden van de weg in de zorg- en welzijnssector. Bijvoorbeeld door het helpen met het invullen van formulieren voor het aanvragen van een zorgindicatie, een persoonsgebonden budget (PGB) of het daadwerkelijk regelen van thuiszorg, dagopvang of uiteindelijk opname in het verpleeghuis. Daarnaast kan een casemanager adviezen geven in het omgaan met degene met dementie, maar de begeleiding kan zich ook meer richten op het emotionele vlak.

Voor veel mantelzorgers is het een opluchting wanneer zij hun verhaal hebben kunnen doen bij de casemanager. De casemanager is voor hen een vertrouwenspersoon die op de achtergrond aanwezig is, altijd klaar staat, je de weg wijst, werk uit handen neemt als jij vastloopt, kortom een hele grote steun en toeverlaat. Daarnaast nemen mensen die lijden aan dementie eerder iets aan van een casemanager dan van hun mantelzorgers want: “Vreemde ogen dwingen nou eenmaal.”

Juist bij patiënten die lijden aan sterke gedragsveranderingen, decorum verlies en ontremming is een casemanager naar mijn mening een absolute vereiste. Iedereen moet – in het kader van de participering – zijn dierbare zo lang mogelijk thuis verzorgen en dat lukt enkel als je begeleiding van een ervaringsdeskundige krijgt. Alleen dan hou je het vol.

Zuur dat het bij veel mensen vanaf het eerste moment na diagnose al mis gaat. Zo’n casemanager zou vanaf dag één volop  in beeld moeten zijn!

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X