De anatomie van de verpleegkundige #tip

Ken je dat gevoel als mantelzorger dat je het allemaal zelf moet regelen? Dat het er maar aan ligt wie er nu weer voor dienst heeft of er goed voor je vader, broer of partner gezorgd wordt? Je hebt soms zelfs de neiging om zelf het infuus aan te sluiten, want je kunt het niet meer aanzien dat er misgeprikt wordt. Je hebt geen zin meer om te wachten en wilt naar huis, maar moet wéér op die verpleegkundige wachten? Logisch, maar er zijn betere tips om je doel te bereieken dan boos te worden of je frustraties te uiten. Tip: Verplaats je in de hulpverlener

f98e574af38eed6638ccf47293b8060dHij of zij maakt ook lange dagen en is dit werk niet gaan doen om mensen te pesten. Besef dat ze tegenwoordig ook veel administratieve rompslomp hebben om te verwerken. Ze maken ook lange uren en ga er vanuit dat ze het beste met je voor hebben. Zelfs de meest norse verpleegkundige kun je dan nog ‘naar je hand zetten’. Het klinkt zo manipulatief, maar eigenlijk is aardig doen gewoon een goede truc om je proces te versnellen.

  1. Geef je verpleegkundige een complimentje. Dit kan iets globaals zijn als ‘Wat fijn dat er mensen zijn die dit belangrijke werk doen!’. Het kan echter ook specifieker en persoonlijker zoals ‘Wat fijn dat jij het infuus weer in hebt gezet, het gaat altijd goed en je hebt zo’n fijne vrolijke persoonlijkheid. We hopen de volgende keer weer op jou!’.
  2. Vraag de verpleegkundige ook eens wat. Als je al vrije tijd hebt, wat doe je dan? Dat werk moet fysiek voor jullie toch ook zwaar zijn, heb je daar nooit last van? Als je opnieuw een studie moest kiezen, zou je dan dezelfde keuze maken of toch iets anders gaan doen (en wat dan)?
  3. Neem eens iets lekkers mee. Geloof me, liefde gaat door de maag, ook die van de verpleegkundige.
  4. Als je iets nodig hebt, onderken dat je veel van hem/haar vraagt en biedt je hulp aan. Ik besef me heel goed dat er meer mensen zijn die jullie hulp hard nodig hebben, maar ik weet even niet wat ik moet doen. Ik wil heel graag over twee uur thuis zijn met mijn zoon, want we vieren de verjaardag van mijn man, maar z’n infuus is nog niet afgekoppeld en daarna heeft hij nog een spoelzak nodig. Is er iets dat ik kan doen om dit te versnellen of kunnen jullie in ieder geval een indicatie geven?
  5. Wat je ook doet, spreek vanuit jezelf. Zeg nooit dat ze het verkeerd doen, of te traag zijn of niet luisteren. De regel die met ieder ander werkt, geldt hier ook. Je kunt aangeven dat jij het anders had geleefd van de vorige verpleegkundige. Je kunt zeggen dat je het idee hebt dan het lang duurt en vragen of dat klopt. Je kunt aangeven dat je het gevoel hebt dat je niet gehoord wordt. Schieten ze in de verdediging? Dan geef je gewoon aan: het is niet mijn intentie om u iets kwalijk te nemen, maar ik heb het idee. Kunt u het me anders even uitleggen?  Spreek vanuit jezelf en laat hen daarna nadenken. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat als jij ergens over twijfelt en dit aangeeft er niet altijd direct naar je geluisterd wordt, maar 9 van de 10 keer komt de verpleegkundige later even terug om te zeggen dat je wel/geen gelijk heeft, maar dat ze het wel even met haar collega heeft besproken.
  6. Het zijn ook maar mensen. Net als jij. Maar net als jij zijn het ook hele mooie, zorgende mensen. Samen bereik je meer. Toon begrip.

Nadja van Kessel (27) is organisatietalent, hulpverlener in de grootste zin van het woord en ex-mantelzorger. Ze heeft de wereld aan haar voeten en is van plan er veel van te ontdekken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top