Dansen en bewegen bij #dementie

Beste lezers,

Mijn naam is Anniek Kramer en de komende maanden zal ik iedere veertien dagen een blog delen op  rondom het thema ‘Dementie’. Ik blog over wat ik tref en wat mij daarin treft. Er wordt zoveel over geschreven, onderzocht en gemaakt. Boeken, films, televisieprogramma’s, onderzoeken. Ik deel wat me boeit en dat is deze keer een prachtig filmpje.

Daarin wordt uitgelegd dat het bij mensen met dementie heel belangrijk is om aandacht te geven aan hoe de omgeving aanvoelt. Wanneer mensen met dementie zich genegeerd of ondergewaardeerd voelen, zijn ze daar – net als wij – heel gevoelig voor en levert dat een onveilig gevoel op. Als zorgverlener is het daarom belangrijk om je te realiseren wat je invloed is op de emoties van anderen. “All we need is love” is het motto. In het Engelstalige filmpje wordt één en ander uitgelegd. Ik geef in eigen bewoordingen weer wat er zoal aan de orde komt.

Een oefening:

Stel je eens voor (echt even doen) dat je bang bent voor degene die naast je zit…

En wat verandert er in je gevoel als je juist graag wil horen wat zij te zeggen heeft…?

En stel je eens voor dat je leven afhangt van je vermogen om de stoel waarop je zit, vast te houden…

En hoe reik je naar iets dat je graag wilt hebben….?

En dan toch iets minder graag wilt hebben…?

Bij ieder gevoel gebruik je de ruimte anders. En dat andere gebruik dringt door tot de mensen die zich in de ruimte bevinden met jou.

Stel je nu voor dat je niet kunt praten en dat iemand je iets aanbiedt dat je niet wilt hebben…

Hoe maak je dat duidelijk? Als je pogingen om dit te communiceren verkeerd begrepen worden, ga je heftiger reageren! En dat wordt vaak als probleemgedrag gezien bij mensen met dementie.

Dans en beweging zijn manieren om te focussen op wat iemand wel kan, om samen een niet verbaal contact op te bouwen en daar van te genieten. Mensen met dementie zijn niet erg in staat tot het nemen van initiatieven, hulp van ons is dus nodig om ze uit te nodigen om te bewegen. Kijk hoe ze reageren op de muziek die je laat horen. Als je op de bewegingen reageert, dan is dat een manier om te laten voelen dat ze invloed hebben op wat er gebeurt. Daarmee erken je iemand als persoon en nodig je ze uit om meer interactie aan te gaan. Zo maak je samen een nieuwe dans.

Hier is het filmpje.

En hier is een tweede filmpje dat mooi bij dit onderzoek past, over (cirkel)dansen met mensen met dementie.

Graag tot over twee weken,

Anniek

 

Anniek Kramer schreef samen met Marcelle Mulder het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Anniek en Marcelle geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top