skip to Main Content
Dagje Uit Met Een Dierbare Met #autisme? Gebruik De Autipas!

Dagje uit met een dierbare met #autisme? Gebruik de Autipas!

Steeds meer pretparken, dierentuinen en musea accepteren de Autipas. Dit is een fijne oplossing voor mensen met autisme die de wens koesteren om een dagje uit te gaan. De Autipas is gemaakt door de NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Op vertoon van de Autipas kunnen medewerkers van dagattracties iets betekenen voor gasten met een Autisme Spectrum Stoornis. De pas dient als een soort van identificatiebewijs, waar details over de persoon met autisme op staan.

Wanneer een pashouder zijn Autipas-kaart laat zien, vergroot dit het begrip, maar zorgt ook voor mogelijkheden binnen de dagattractie. Denk hierbij aan het gebruiken van de uitgang van een attractie als ingang, kortere wachttijden en korting op de entreeprijs.

Autipas aanvragen

De Autipas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Hij kost € 12,50 voor NVA-leden en € 29,75 voor niet-leden. Je kunt de Autipas bestellen via een aanvraagformulier op de website van de NVA.

Steun voor mensen met autisme

Een onderzoek van Uitmetkorting.nl laat zien dat ook buiten de Autipas om, pretparken bereid zijn om steun te bieden aan mensen met autisme. Veel attracties denken na over betere dienstverlening of korting voor pashouders en/of hun begeleiders. In sommige gevallen vraagt een pretpark, dierentuin of museum, naast een Autipas, om een doktersverklaring. Het onderzoek toont aan om welke parken dit gaat.

Een volledig bijgewerkt overzicht en actuele informatie kun je vinden op de site van Uitmetkorting.nl.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Niet omdat ik zelf zorgverlener ben, vind ik dit een goed initiatief. Gewoon om een feit dat wij mensen zijn en ook dusdanig met elkaar dienen te leven. Regels moeten er zijn, ook bij alle soort attracties. Een doktersverklaring erbij tonen kunnen sommigen zien als overbodig, maar is een kleine moeite. Als die plek het vereist, heb hem maar liever bijdehand.

    Rieke

    1. Ik vind het ook een prima initiatief. Zo’n kaart verschaft duidelijkheid, de medewerkers weten waar ze aan toe zijn en attracties kunnen zich snel aan de situatie en behoeftes van bezoekers met autisme aanpassen. Heel goed bedacht van de NVA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X