skip to Main Content

Dagboek van een mantelzorger: Overgang (in 3voud) en chronisch rouwen

Sinds eind vorig jaar is papa weer overgegaan in een nieuwe fase. Hij kan niet meer goed praten, loopt slecht, weet niet wat hij in de wc moet doen en eet ook minder. Het dringt als een mokerslag tot mij door als hij op een dag in zijn stoel in de gang bij de lift blijft zitten en niet mee wil. We zitten samen een uurtje zo naar de mensen te kijken. Ik breng hem een glas water. Hij probeert op te staan om het op de kar met eten te zetten. Het levert een tergend pijnlijk tafereel op. Ik rij verdrietig huiswaarts, weer een dieptepunt, ik moet er maar aan wennen.

Chronisch rouwen
Ik voel me doodmoe, ben niet vooruit te branden, ben huilerig en heb bijna de hele tijd verdrietige gedachten. Bovendien slaap ik heel slecht. Heb nergens zin in. Dat wat schrijfster Anniek Kramer in haar workshop “chronisch rouwen” noemt begint mij op te breken. Chronisch rouwen is een marathon, van buiten niet zichtbaar van binnen eet het me op en het maakt me een beetje defect. Mijn naasten (collega’s en vrienden) beken ik het. Bij voorbaat excuus als ik kattig reageer. Als ik voor opdrachten moet optreden verzamel ik al mijn energie om na afloop in te storten. Herstellen duurt langer, even geen nieuwe spannende opdrachten aannemen dus.

Afscheid
Daar waar papa in luiers en sprakeloos bijna een baby aan het worden is, wordt onze puber een man (bijna 18 jaar) en moet ik hem loslaten. Ik schreeuw, ik fluister, ik sla, ik aai, ik duw weg, ik knuffel, ik huil en ik lach. Maar ik kan niet meer vasthouden, het is niet meer in mijn handen. Ik moet loslaten. Ik laat los, een beetje. Maar het doet zo’n pijn!
Ik hoop dat de zon snel weer gaat schijnen.

Avatar

Fatos Ipek-Demir

Fatos' vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X