skip to Main Content
Dagboek Van Een Mantelzorger: Van Die Dingen.. #dementie

Dagboek van een mantelzorger: Van die dingen.. #dementie

Ik heb al heel lang niet meer geschreven.
Druk…..maar er is ook zoveel te schrijven waar moet ik beginnen?
Het gaat slechter met papa, hij wordt steeds afhankelijker en wordt incontinent. Ik snap nu waarom zijn douche stinkt. Die maak ik dus steeds schoon nu.
Ik douche en was hem zelf sinds kort, vind hij heerlijk. Eerst deed ik het thuis en was zenuwachtig dat ik hem naakt zou zien, maar het doet hem niets om bloot voor mij te zijn en het viel uiteindelijk reuze mee. DAT moment dat ik zo vreesde. Niks aan de hand.
Op deze momenten realiseer ik me nog meer dat hij net een kind is, mijn kind. Ik doe zijn sokken aan, ik doe zijn schoenen aan. Ik maak zijn oren schoon, we kibbelen over wel of niet zijn pyiama aan doen.
Ik ben er verdrietig van en dat verdriet is van mij. Wat heeft het voor zin om op te schrijven?
Ik doe zijn oogdruppels in en wens hem welterusten. Hij zegt dag en vlak voor ik zijn deur dichtdoe roept hij: “voorzichtig rijden he?” Ja, papa zit daar nog wel ergens in dat koppie.
Thuisgekomen vraagt manlief hoe het ging. Ik ben langer weg dan anders, want we zijn eerst langs de Turkse kapper gegaan voor een scheerbeurt. En ik heb hem dus gewassen, hierdoor moet ik maar een andere keer strijken. Papa is incontinent maar dit wil hij niet toegeven. Ik vond hem afwezig vandaag maar mijn man zegt dat hij juist een goed gesprek met hem had. Hij kon vertellen over het bezoek aan mijn broer en dat hij naar de voetbal was gaan kijken van de jongens. “Hij is een stouterik” zei hij. “Wie?” vroeg mijn man, “Jordi of Dilan?”, met glimoogjes antwoordde hij “Jordi”. Jazeker, papa zit nog ergens in dat koppie van hem.

Fatos’ vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Fatos Ipek-Demir

Fatos' vader heeft Alzheimer sinds 2012. Ze maken veel mee samen. Geweldige belevenissen maar vaak ook belachelijke, pijnlijke en leerzame.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X