skip to Main Content

Coronamoe

Ik begin zo langzamerhand behoorlijk coronamoe te worden. Herken je dat? Het gaat dan niet eens zo zeer om het coronavirus an sich maar ik word coronamoe van het niet meer uit te leggen coronabeleid dat momenteel gevoerd wordt. En door het gebrek aan duidelijke communicatie over genomen coronamaatregelen.

Kwetsbaren

We weten allemaal inmiddels wel hóe serieus we Corona moeten nemen, hoe de ziekenhuiszorg overbelast is geraakt en dat we voorlopig te dealen hebben met lastige coronamaatregelen. Niet fijn maar veiligheid gaat voor alles. Zeker voor alle kwetsbaren om ons heen. Jij kan wel denken dat het maar een ‘griepje’ is maar als je kwetsbaar bent of onderliggend lijden hebt, kan dit virus je fataal worden. Daar gaat het in deze pandemie volgens mij om. Met elkaar houden we ons aan regels omwille van alle kwetsbaren om ons heen.

Mantelzorg

Als mantelzorger voor mijn vader met Alzheimer weet ik hoe het is om voor een kwetsbaar persoon te moeten zorgen. Menigmaal ging ik over grenzen om hem de best mogelijke zorg te kunnen geven en om veiligheid voor hem te creëren. Dat was loodzwaar, zeker naarmate de Alzheimer vorderde. Maar dat was niets vergeleken met de omstandigheden waarin mantelzorgers in deze coronacrisis voor een dierbare moeten zorgen.

Vanaf begin maart 2020 zijn mantelzorgers dag en nacht in touw om intensief voor hun kwetsbare dierbaren te zorgen en hen vooral veilig te houden. Onze kwetsbare medemensen én hun mantelzorgers leven nu al ruim een jaar coronamoe en als kluizenaar uit angst om besmet te raken. Ruim een jaar, moet je voorstellen. Dat hielden zij vol door hun ogen gericht te houden op dat ene stipje aan de horizon: een vaccinatie voor hun dierbare, voor alle hulpverleners én voor henzelf.

Vaccinatiestrategie

Rond oud en nieuw was er even sprake dat mantelzorgers tegelijk met hun dierbare gevaccineerd zouden worden. Maar niets zo veranderlijk als coronabeleid: mantelzorgers krijgen uiteindelijk toch geen voorrang bij de vaccinatiestrategie. Je leeftijd bepaalt wanneer je een vaccinatie krijgt. Niet uit te leggen aan de mantelzorger die voor een oudere zorgt: de kwetsbare én de zorgprofessionals worden gevaccineerd maar de mantelzorger niet. Kan het kabinet niet bedenken dat Leiden in last is als de mantelzorger – ongevaccineerd – omvalt door Corona? Wie zorgt er dan 24/7 voor hun oudere dierbare? De thuiszorg of de huisarts? Ambtenaren van de gemeente of het ministerie?

Word je voor de zorg voor je dierbare (deels) betaald vanuit een PGB dan word je weer wél meegenomen in het vaccinatieschema van de verschillende groepen zorgmedewerkers. Je krijgt dan een uitnodiging via de SVB. Afhankelijk van je leeftijd ben je daardoor via je pgb-zorgverlenerschap soms nog eerder aan de beurt dan puur op basis van je leeftijd. Snap jij het nog? Dus als je dierbare geen pgb ontvangt om de zorg uit te betalen maar zorg in natura ontvangt, kun je als mantelzorger niet versneld een vaccinatie krijgen? Waarom? Zoals minister de Jonge tijdens een recent coronadebat zei: “omdat mantelzorgers een moeilijk te definiëren groep is.” Mij kun je dit echt niet uitleggen. Had die vaccinatieronde gewoon aan huisartsen overgelaten. Zij weten als geen ander wie mantelzorgt voor de meest kwestbaren en wie niet!

En omdat vaccinatie nu op leeftijd gaat, zijn er nog steeds heel veel van onze kwetsbare naasten die nog helemaal geen vaccinatie hebben gehad. Een drama voor deze zorgvragers  en hun mantelzorgers. Niet uit te leggen, toch?!

Fieldlabs

Naast het vaccinatiedrama nog iets kroms: al die geldverslindende fieldlabs en testen voor toegang evenementen! Hoe leg je dat beleid uit aan mantelzorgers en kwetsbaren die al een jaar in eenzame isolatie leven? Mantelzorgers die al jaren om niet zware zorg dragen voor een kwetsbare die vaak tegen beter weten in Langer Thuis moet blijven en waarbij ondersteuning door gemeenten enkel gegeven wordt met een hele stevige hand op de knip. Men geeft klaarblijkelijk liever miljoenen uit aan cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen dan aan gedegen en broodnodige ondersteuning voor mantelzorgers.

Als ondernemer wil ik natuurlijk niets liever dan dat de samenleving weer zo snel mogelijk opengaat. Dat collega-ondernemers uit de horeca en retail hun zaken weer zo snel mogelijk mogen openen. Maar wat hebben mijn collega-ondernemers nou feitelijk aan fieldlabs van minstens 10.000 deelnemers? Waarom mogen terrassen niet open ondanks goede controle op de 1,5 meter en het economische voordeel? Waarom mag ik thuis maar één persoon ontvangen en sta ik vervolgens in de supermarkt wél hutjemutje voor een kassa? En tot slot: In hoeverre gaat het huidige coronabeleid eigenlijk nog om het beschermen van onze kwetsbaren?

Coronamoe

En terwijl ik worstel met al dit soort vragen en steeds meer coronamoe begin te raken, lees ik op Twitter een wanhoopskreet van een mantelzorger die terecht coronamoe is geraakt:

Leven als een kluizenaar, dienend aan kwetsbaren je leven leiden volgens de regels. Als ik dan lees dat iemand 15.000 euro heeft betaald om 2 tickets te bemachtigen voor 538 in Breda… dan komt code zwart voor m’n ogen. Het is niet te bevatten dat mensen het ervoor over hebben die 1100 IC bedden vol te krijgen. Kan t schelen!  Toe zijn aan een biertje klinkt voortaan als valse muziek in mijn oren.”

Inmiddels is het 538 evenement geschrapt maar deze tweet zegt wel alles, toch?! Waar zijn we mee bezig?! Hop met die vaccinaties voor mantelzorgers én hun jongere kwetsbare naasten. Hop met die broodnodige ondersteuning voor omvallende mantelzorgers. Het zou het kabinet sieren om onze kwetsbare medemens als eerste te beschermen. Liever dat dan bloemen kijken.in de buitenlucht, naar een theatervoorstelling of twee biertjes en een beetje live muziek op een fieldlab event.

 

Marjolijn Bruurs

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X