Coronajournaal voor mantelzorgers – zaterdag 28 maart 2020


Mantelzorgelijk in Nieuwsuur (update)

Zoals eerder gemeld zijn er afgelopen week opnames geweest waarin ik werd geïnterviewd over de hulplijnen voor het programma Nieuwsuur. Het nieuws gaat momenteel natuurlijk waanzinnig hard dus is het item verplaatst en zal – zonder tegenbericht – morgenavond 28 maart te zien zijn om 21:30 uur op NPO 2


Eenzaam maar niet alleen! #mantelzorgelijk #delenhelpt!

Nu onze wereldjes door de social distancing stukken kleiner zijn geworden, krijg ik best veel signalen aan de hulplijn van mantelzorgers die zich nu eenzamer voelen dan ooit tevoren. Door het coronavirus moeten we natuurlijk extra voorzichtig zijn voor oudere en kwestbare mensen. Dat houdt in dat mantelzorgers nu nog minder me-time hebben omdat sportclubs, verenigingen en alle andere sociale bezigheden gesloten en afgelast zijn.

Mijn advies aan al die mantelzorgers die zich nu door de coronacrisis eenzaam voelen? Go social! Probeer lid te worden van lotgenotengroepen op Facebook of volg ons bijvoorbeeld via onze pagina. Ontmoet lotgenoten online. Dat is veilig en je zult merken dat je echt niet alleen bent.

 


Dierbaren in verpleeghuizen

Naasten van verpleeghuisbewoners moeten er rekening mee houden dat de bezoekstop geen weken, maar maanden duurt, bleek gisteren uit de hoorzitting in de Tweede Kamer waar Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding bij het RIVM, de situatie toelichtte.

Het lijkt er dus sterk op dat verpleeghuisbewoners eerder maanden dan weken geen bezoek mogen ontvangen. ‘Bezoek helpt om je volwaardig te voelen, zegt ouderenpsycholoog Sarah Blom in dagblad Trouw.

“Als bezoek voor verpleeghuisbewoners wegvalt, brokkelt hun identiteit af”

“Ik durf niet zo goed ver vooruit te kijken, ik maak mij daar zorgen over. Er zijn mantelzorgers die drie keer per dag langskwamen en hun naasten uit bed haalden en eten gaven. Deze ouderen eten nu slechter, omdat hun dochter niet meer komt; ook dat heeft gevolgen”, aldus Sarah.

Wil je het hele artikel lezen? klik dan HIER


Informatie over Corona

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het corona virus best veel en complex zijn. Voor deze mensen is er de animatie in begrijpelijke taal, gemaakt door Stichting Lezen en Schrijven. Zodat ook zij kunnen voorkomen dat het corona virus zich verder verspreidt. Ken je iemand die moeite heeft om te lezen? Wijs hem of haar dan op deze animatie.

Op Pharos.nl wordt helder met behulp van plaatjes uitleg gegeven. Dit is ook te lezen in andere talen: Engels, Tigrinya, Turks en Arabisch. Het overzicht van de hygiëne maatregelen is als poster te printen.

Voor alle informatie rondom het corona virus staan er Vragen en antwoorden op de website van het RIVM


Tijd van bezinning

Ik hoor van veel mantelzorgers dat zij deze tijd ook wel een beetje zien als bezinningsmoment. Voor zichzelf maar ook om eens van gedachten en emoties met hun dierbaren te wisselen. Vragen als: Waar hecht ik waarde aan? Hoe zie ik mijn toekomst? En ook, wat vind ik belangrijk mocht ik erg(er) ziek worden? Wat wil ik wel, wat nou echt niet? Waar liggen alle belangrijke papieren?

Het kan veel rust geven en mensen nader tot elkaar brengen om hier op tijd over te praten, ook los van de corona situatie… Op de website van Palliatievezorg.nl is veel informatie te lezen, wat je als hulpmiddel hierbij kan gebruiken.

Tot morgen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top