Coronajournaal voor mantelzorgers – vrijdag 20 maart 2020

Aanscherping bezoek verpleeghuizen ivm COVID-19 tot en met 6 april 2020

Sinds gisteren is er een nieuwe maatregel aangekondigd. De ministeriële commissie crisisbeheersing (MCCB) heeft het besluit genomen om alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg preventief te sluiten voor bezoek en voor alle anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dit besluit is afgestemd met Actiz en Zorgthuisnl – brancheverenigingen in de langdurige zorg – en cliëntenorganisaties en na consultatie met het RIVM. Het besluit is in lijn met het advies van het OMT over het beperken van contacten en in het bijzonder het beperken van bezoek aan kwetsbare personen.

Deze ingrijpende maatregel is nodig om de bewoners, hun naasten en medewerkers te beschermen. De maatregel gaat in op vrijdag 20 maart en duurt tot en met 6 april. De maatregel zal uiteraard onmiddellijk weer worden verruimd als dat mogelijk is. In de stervensfase of vergelijkbare omstandigheden kan een instelling incidenteel afwijken van deze maatregel.

Het kabinet realiseert zich dat dit een heel zware, maar onontkoombare maatregel is met veel impact voor bewoners, familieleden, bekenden, verpleegkundigen, verzorgenden, specialisten ouderengeneeskunde en anderen in de verpleeghuizen. In deze uitzonderlijke crisissituatie is het nodig om de bewoners en medewerkers in de verpleeghuizen zo goed mogelijk te beschermen. Het kabinet doet dan ook een dringend beroep op ieders begrip en medewerking.

Het gaat het kabinet en alle betrokkenen aan het hart dat naasten en bewoners elkaar tijdelijk niet meer kunnen ontmoeten in de zorgcentra. Juist in deze fase van ongerustheid en zorgen is het directe contact mens tot mens erg belangrijk voor iedereen. Het kabinet doet dan ook tegelijkertijd een beroep op organisaties en hun medewerkers om er alles aan te doen om bewoners en naasten op andere manieren in contact te laten blijven en daarvoor creatieve en innovatieve mogelijkheden te zoeken en te benutten om het verblijf van de bewoners zo aangenaam, comfortabel en veilig mogelijk te maken.

 

Hart onder de riem voor mantelzorgers van dierbaren in verpleeghuizen

Sarah Blom schreef :

“Wat ons overkomt is zo heftig, dat niemand het nog kan bevatten. Het is zo snel gegaan. Gisteren leefden we ons oude leven, vandaag zijn we van elkaar gescheiden. Met ieder z’n eigen zorgen.

Via dit lied willen we jullie een hart onder de riem steken. We missen jullie nu al.”

Liefs Misha, Lydia, Sarah en David
makers van ‘DAG MAMA’ en ‘DICHTERBIJ’

 

Hulplijnen Mantelzorgelijk

Ook vandaag hebben wij weer een enorme hoeveelheid vragen van mantelzorgers op de hulplijnen binnen gekregen. Naast veel vragen over de lock down van verpleeghuizen kwamen er ook veel vragen binnen over hoe het nou allemaal moet met mantelzorgen als er een total lock down in het hele land zal worden afgekondigd.

Wij snappen de zorgen maar op dit moment kunnen wij helaas ook niet meer vertellen dan wat we op de sites van de overheid en het RIVM kunnen terugvinden. Uiteraard pleit Mantelzorgelijk er voor om nu zó snel mogelijk extra informatie over mantelzorg in de Corona crisis online te zetten.

Media over mantelzorgers in Corona crisis

We hebben de afgelopen dagen online flink stampei gemaakt over het feit dat mantelzorgers niet genoemd worden in informatievoorziening en in de media. Gelukkig kwam er vanaf vandaag meer aandacht voor.

Het AD kopte met: Ook mantelzorgers geraakt door corona: ‘Als ik ziek word, zorgt niemand voor mijn moeder’

Ook kregen onze hulplijnen aandacht van NH Nieuws. Je kunt de reportage HIER terugzien

 

 

Mooie verbindingen

Ondanks alle ellende waar we via telefoon, mail en chats mee geconfronteerd worden, doet het ons goed om te zien dat steeds meer Gemeenten onze website, socials en hulplijnen op hun sociale kaart zetten. We hopen binnenkort veel nieuwe volgers van dienst te kunnen zijn.

Meest gestelde vragen

Wij kregen van verschillende kanten het verzoek om een pagina op de site te plaatsten met de meest gestelde vragen op de hulplijnen en de antwoorden die wij geven. Goed idee!
In het weekend hopen wij een momentje te vinden om dit te realiseren. Pin ons er asjeblieft niet op vast want de hulplijnen blijven ook in het weekend gewoon open. Genoeg te doen dus ;)

Tips en initiatieven

Heb je tips voor ons over mooie hulp initiatieven of wil je ons op wat voor manier dan ook helpen,mail me dan asjeblieft: marjolijn@mantelzorgelijk.nl

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top