Coronajournaal voor mantelzorgers – donderdag 26 maart 2020


Goed nieuws

We beginnen het journaal van vandaag graag met goed nieuws:

Jullie weten dat wij onze hulplijnen al ruim een week bemannen met onze mobiele nummers. Dat is geen doen, gezien de hoeveelheid hulpvragen die wij dagelijks te verstouwen krijgen. Gisteravond hebben wij spontaan hulp aangeboden gekregen van het ministerie van VWS voor onze tomeloze inzet met de hulplijnen voor mantelzorgers.
Dat houdt concreet in dat we per direct werkzaamheden aan de website kunnen laten verrichten, zodat de enorme toestroom van bezoekers de site niets steeds uit de lucht doen knallen én dat we vanaf morgen een speciaal Mantelzorgelijk 088 nummer in gebruik kunnen gaan nemen zodat wij nog meer mantelzorgers, via nog meer lijnen, op weg kunnen helpen in deze corona crisis.

We zijn er uiteraard heel blij mee!


Sociaal werk toegevoegd aan lijst cruciale beroepen

De afgelopen dagen hebben wij best wat geschreven over onze signalen via de hulplijnen. Oa over het feit dat ons  steeds vaker ter oren kwam dat veel sociaal werk- en ondersteuningspunten voor mantelzorgers deuren hadden gesloten en niet meer bereikbaar waren. Dat kan natuurlijk niet, als je er goed over nadenkt. Juist nu hebben mantelzorgers extra ondersteuning nodig. Wij van Mantelzorgelijk geven dit soort signalen ook door aan het ministerie en vanochtend lazen wij dat sociaal werk inmiddels is toegevoegd aan de lijst met cruciale beroepen. Fijn om te lezen dat er iets met onze signalen gedaan wordt!

Het artikel van Sociaal werk Nederland kun je HIER lezen!


Signalen over beschermende kleding voor mantelzorgers

Wij snappen de angst van mantelzorgers dat hun kwetsbare dierbaren – ondanks al hun voorzorgsmaatregelen – alsnog besmet zouden kunnen raken. De meeste vragen zich dan ook af waarom mantelzorgers eigenlijk niet kunnen beschikken over beschermende kleding.

Duidelijk signaal waar we over zijn gaan Tweeten. En wat denk je wat? Gisteravond in Op1 werd duidelijk dat in elk geval Henk Krol van 50Plus ons signaal via social media heeft opgevangen! Nu hopen dat er ook aan dit signaal daadwerkelijk iets gedaan kan worden ..

 


Kan ik nog mantelzorg geven aan mijn naaste?

Met de strengere maatregelen die sinds 23 maart van kracht zijn, is het gelukkig nog steeds mogelijk om naasten in thuissituaties te voorzien van mantelzorg. Mits de richtlijnen van het RIVM natuurlijk opgevolgd worden. (zie ook uitleg bij onze veelgestelde vragen) Maar er heerst wel énorm veel onrust onder mantelzorgers. Want wat als er een lock down komt? Kun je dan wel voor je dierbare blijven zorgen?

Mantelzorgelijk heeft deze signalen nu al heel vaak aan het ministerie van VWS  laten horen en wij pleiten er uitdrukkelijk voor, dat als de overheid deze maatregel neemt er een uitzondering komt voor mantelzorgers die noodzakelijke zorg bieden voor de gezondheid van hun naaste. Zorg voor onze dierbaren gaat namelijk altijd door, ook tijdens een crisis!


Wel of niet naar het ziekenhuis als je dierbare Corona heeft?

Ook bereiken ons nu helaas berichten van mantelzorgers waarvan hun dierbaren – ondanks al hun voorzichtigheid – toch besmet zijn geraakt met het coronavirus.  Heel verdrietig want als je dierbare wordt opgenomen in het ziekenhuis, kun jij er niet meer bij.

De NOS schreef er een artikel over:

Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten komen met een leidraad waarmee artsen kunnen bepalen of het wel zinvol is om ernstig zieke oudere coronapatiënten in het ziekenhuis op te nemen.

De leidraad helpt artsen om de wensen van de patiënt te bespreken en zet de voor- en nadelen van een ziekenhuisopname onder elkaar. Tot slot kan de arts met een tabel inschatten hoe kwetsbaar de patiënt is en of een ziekenhuisopname nog wel meerwaarde heeft.

Ouderen lopen meer risico om erg ziek te worden van corona. Niet alleen vanwege hun leeftijd, maar ook omdat ze vaker al iets anders onder de leden hebben. Voor ernstig zieke ouderen die het coronavirus hebben en in het ziekenhuis liggen is de prognose slecht. De gemiddelde leeftijd van de overledenen door corona in Nederland is dan ook 82. Het alternatief voor een ziekenhuisopname is een behandelplan voor thuis- of palliatieve zorg.

Je kunt het artikel HIER verder lezen

 

Dit was het weer voor vandaag. Graag tot morgen!

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top