Coronajournaal voor mantelzorgers – donderdag 2 april 2020


NIEUW HULPLIJNNUMMER MANTELZORGELIJK!!

Sinds de start van de drie hulplijnen is Mantelzorgelijk werkelijk overstelpt met telefoontjes van ongeruste en bezorgde mantelzorgers. Onze lijnen staan steeds roodgloeiend en we staan mantelzorgers met raad en daad bij tijdens deze coronacrisis.

Om een goede bereikbaarheid te kunnen blijven waarborgen gaan we per vandaag over naar één centraal telefoonnummer (lokaal tarief) voor alle mantelzorgers in Nederland. Deze hulplijn is 7 dagen per week bereikbaar van 08.30 uur tot 22.30 uur en is nu uitgebreid naar 5 hulplijn medewerkers, die allen ervaringsprofessionals en jullie lotgenoten zijn. Naast het luisterend oor, geven zij de mantelzorgers (en professionals)  gericht advies en denken actief mee met al jullie vraagstukken.

Heb je onze ‘oude’ drie 06-nummers van de hulplijn ergens vermeldt staan? Dan verzoeken wij je vriendelijk deze aan te passen naar:

088 – 505 4331


SIGNALEN

De verhalen worden schrijnender: ouderen die aan hun lot worden overgelaten en mantelzorgers die letterlijk worden buitengesloten. Dat zijn heftige signalen en de vraag is nu of dit nog kwaliteit van leven is? Of sterven deze kwetsbare ouderen straks een eenzame dood?
Een eenvoudige oplossing schijnt er niet te zijn.
Over dit onderwerp zegt minister de Jonge het volgende:

Het gaat daarbij om heldere communicatie over de publieke gezondheidsrichtlijnen, om het zoveel mogelijk bestendigen van de continuïteit van zorg (inclusief mantelzorg) en het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijk initiatief om naar elkaar om te zien. Hierbij bekijk ik steeds of aanvullende acties en maatregelen nodig zijn om de groep kwetsbare personen te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, en blijf u hierover informeren

Mantelzorgelijk krijgt ook steeds meer signalen van intens verdrietige en ontredderde mantelzorgers. De communicatie vanuit de instellingen naar hen is bizar slecht, er zijn grote zorgen of men dierbaren nog wel levend terugziet en of hun dierbaren nog wel de juiste zorg ontvangen. Ondanks het begrip voor de maatregel krijgen wij ook signalen dat er steeds meer uitbraken van corona in de instellingen voorkomen. Dus ook zonder mantelzorgers! Hoe veilig zijn onze dierbaren dan nog? Moeten we kwaliteit van leven echt voor laten gaan op dit virus? Hoe humaan is deze maatregel eigenlijk? Veel vragen, weinig antwoorden..

Alstublieft overheid, vergeet deze groep niet! Deze mantelzorgers hebben velen jaren voor hun dierbaren zorgthuis geleverd in het kader van langerthuis.
Laat ze hun zorg afmaken.
Laat ze hun dierbaren begeleiden in hun wellicht laatste levensfase.
Laat ze de ondersteuning aan de verpleeghuiszorg bieden.
Laat ze hun dierbaren met liefde omringen.
Laten we de menselijke kant niet vergeten!
Benieuwd naar het verhaal van onze gastblogger Fatos in Een Vandaag van vanavond?  Klik dan HIER

CORONAVIRUS

Daarnaast kregen wij signalen van sociaal werkers en buurtzorg medewerkers dat zij het vermoeden hebben dat er veel meer corona gevallen zijn dan gemeld worden. Dat komt natuurlijk ook omdat zieken vaak niet gezien worden door een huisarts en/of niet doorverwezen worden naar het ziekenhuis.
Advies van Mantelzorgelijk: vraag bij de gemeente om de huidige cijfers.

 


JONGE MANTELZORGERS

De opvang van jonge mantelzorgers en kinderen uit kwetsbare gezinnen is benoemd. Zij moeten de mogelijkheid hebben om naar school te kunnen. Mede omdat zij dan een veilige plek hebben.
We merken echter dat scholen terughoudend zijn omdat dan mogelijk zichtbaar wordt welke kinderen te maken hebben met bijvoorbeeld huiselijk geweld.

Wanneer je kind in een dergelijke situatie zit, neem dan contact op met school of je gemeente.

Graag weer tot morgen!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top