Coronajournaal voor mantelzorgers – dinsdag 17 maart 2020

Wij ontvangen inmiddels veel vragen van verontrustte mantelzorgers met vragen over het corona virus in combinatie met mantelzorg. Vanaf vandaag zullen wij elke avond om 20:00 uur een speciaal blog plaatsen met allerlei informatie over dit specifieke onderwerp. Vandaag behandelen we allereerst de vraag:

Kan ik mijn mantelzorg taken voortzetten nu dit virus heerst?

Heb je geen griepverschijnselen en degene voor wie je zorgt ook niet? Dan kun je je mantelzorg taken gewoon voortzetten. Volgens het RIVM zijn de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het corona virus verder te voorkomen:


Bij twijfel over eventuele klachten

Twijfel je over je gezondheid of degene voor wie je zorgt? In bijgaand staatje van het RIVM kun je eenvoudig klachten en verschijnselen checken:

Blijf pas thuis als jij – of degene voor wie je zorgt  – klachten heeft én koorts. Neem dan telefonisch (!) contact op met de huisarts.

Voor vragen over het corona virus kun je ook contact opnemen met het dichts bijzijnde GGD kantoor. Via DEZE LINK kun je opzoeken waar dat in jouw geval is.

Hulplijn voor dringende mantelzorg vragen in deze corona crisis

Vanaf vandaag kun je Mantelzorgelijk ook telefonisch bereiken. We helpen bij alle hulpvragen waarop je zelf niet zo snel of helemaal geen antwoorden kunt vinden. Luisterend oor nodig? Bel of whats-app maar!

tel: 06 16652477

Mantelzorgers helpen elkaar!

Hulp van anderen 

Kun je de deur niet meer uit en moeten de boodschappen toch gedaan worden? Vraag dan goede bekenden of zij je kunnen helpen. Lukt dat niet? Neem dan eens een kijkje op Hulpinhuis.nl. Zij bieden een speciale (betaalde)boodschappendienst aan. Ook op WeHelpen.nl staan verschillende manieren om aan hulp te komen. Inmiddels bestaan er ook mooie initiatieven in bijna elke stad, dorp, wijk of buurt in Nederland. Informeer daarvoor bij je gemeente of plaatselijke welzijnsorganisatie.

Sociale media

Veel mensen en organisaties nemen het initiatief om hulp aan te bieden in de wijk. Denk aan het halen van boodschappen. Zoek op sociale media naar #coronahulp (eventueel met de plaatsnaam) of kijk in wijk- en buurtgroepen op Facebook (Facebookzoekopdracht) of Twitter (#coronahulp) Via social media ontvang je heel vaak heel snel een reactie. Zo fijn!

Vervangende zorg bij mantelzorg

Is er vervangende zorg nodig voor degene voor wie je zorgt? Probeer iemand uit je omgeving te vragen om tijdelijk de zorgtaken over te nemen.  Je kunt ook respijtzorg aanvragen bij je gemeente. Check daarvoor je eigen gemeentewebsite.

Vraag hulp als jij als mantelzorger ziek wordt!

Hulp vragen is voor mantelzorgers vaak moeilijk. Besef wel dat als je nooit iets vraagt, iedereen denkt dat je alles onder controle hebt en hun hulp helemaal niet nodig hebt. Uit ervaring weten wij dat een familielid of een goede buur vaak graag voor je klaar staat in tijden van nood. Vragen dus!

Laten we wat meer naar elkaar omkijken

Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen?Samen met de Nationale Coalitie Éen tegen Eenzaamheid brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact.

Uitgelicht hulpinitiatief:

Op social media komen al de meest mooie en ontroerende hulp initiatieven langs. Bijvoorbeeld deze van restaurant Nielz:

 

De medewerkers van restaurant Nielz biedt hun diensten aan op lokaal niveau. Zij zijn gevestigd in Almelo en je kunt ze bereiken via het telefoonnummer in hun bericht of via Mantelzorgelijk.

Morgen zijn we er om 20:00 uur weer met nog meer nieuws over mantelzorgen en corona.

Hou je taai en tot snel!

 

Avatar foto

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer Mantelzorgelijk.nl, ervaringsdeskundige, mantelzorgveteraan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top