Coronabonus voor alle mantelzorgers!

In ons blog van afgelopen vrijdag schreven we al dat we vanuit Stichting Mantelzorgelijk pleiten voor een coronabonus voor alle mantelzorgende ZZP’ers in Nederland. Daar zijn flink wat reacties op gekomen en dus hebben we er binnen ons bestuur nog even flink over door gefilosofeerd.

Essentiele groep

 Waarom alleen de werkende mantelzorgers? Dat is toch echt te smal. Er zijn gedurende de afgelopen jaren ook heel veel mantelzorgers die helemaal geen inkomen meer hebben door de zorg voor een dierbare. Soms uit vrije keuze, maar soms ook écht omdat mantelzorgers vanwege hun steeds zwaardere zorg ontslagen werden. Net als de professionele zorg zijn mantelzorgers in deze coronacrisis essentieel gebleken in de zorg voor miljoenen zorgvragers in de thuissituaties. Ook mantelzorgers hebben in deze crisis voortdurend aan moeten staan, zijn zwaar overbelast en hebben onmenselijk veel daadkracht moeten leveren. Wat zijn mantelzorgers minder dan professionele zorgers, supermarktpersoneel en ambtenaren? Waarom krijgen mantelzorgers eigenlijk geen waardering in de vorm van een coronabonus of mantelzorgvergoeding?

Coronabonus in de zorg

De coronabonus van 1000 euro is inmiddels aan de zorgmedewerkers overgemaakt. De bonus werd door het kabinet uitgekeerd aan medewerkers die tijdens de pandemie een ‘bijzondere prestatie’ in de zorg hebben geleverdHoudt de woordjes ‘bijzondere prestaties’ even vast.

Vanuit de hulplijnen weten wij dat een hele grote groep mantelzorgers bijna onmenselijke prestaties hebben moeten leveren. Hoe denk je dat het is als je 24/7 voor een dierbare moet zorgen en alle zorg en ondersteuning wordt afgeschaald, je niet in aanmerking komt voor beschermende middelen of testen en er geen enkele rekening met jou gehouden wordt bij versoepelingen en vaccinatieplannen. Zonder af te doen aan al het verschrikkelijks en zwaars dat mensen in de zorg moesten ontberen – want ga er maar aan staan – vragen wij ons toch af wat nou precies het verschil is met de bijzondere prestaties die mantelzorgers in dezelfde tijd hebben moeten leveren. Dat was namelijk ook heel zwaar en verschrikkelijk en daar horen we niemand over.

Coronabonus supermarktpersoneel

Nog een essentiële groep die een bonus kreeg : de supermarktmedewerkers. Superfijn natuurlijk voor al die mensen, we gunnen het al die medewerkers van ganser harte! Ook zij hebben, met gevaar op besmettingen, enorm moeten buffelen in tijden dat anderen veilig thuis zaten. En ze hebben echt kei- en keihard moeten werken, want Nederland ging massaal hamsteren. Menig supermarktconcern heeft de afgelopen maanden waanzinnige omzetten gehaald. Wekelijkse kerstomzetten hebben wij ons laten vertellen, de hele crisis door. Een extraatje voor personeel kon er dit jaar dan ook echt wel af. Maar wat ons nou nog het meest aanspreekt? De waardering naar het personeel die uit zo’n bonus spreekt. Dat kunnen mantelzorgers niet bepaald zeggen. Zelfs de jaarlijkse mantelzorgwaardering werd in vele gemeenten wegbezuinigd in dit vreselijke coronajaar. Mooie waardering in een tijd waar er juist enorm veel van mantelzorgers gevraagd werd!

Coronabonus ambtenaren

Ook ambtenaren kregen een coronabonus. Het ministerie van VWS heeft zelfs één op de vier ambtenaren een bonus gegeven voor alle overuren die zij maakten vanwege de coronacrisis.  Gemiddeld kregen zij bijna 1.092 euro en dat kon zelfs oplopen tot maar liefst 3500 euro. Heel fijn voor alle hardwerkende ambtenaren maar dat is wel meer dan de 1000 euro voor de minstens, zo niet harder werkende medewerkers in de zorg. En sowieso veel meer dan mantelzorgers ooit gekregen hebben. De bonus werd overigens vrijwel alleen uitgekeerd aan medewerkers die geen aanspraak konden maken op het uitbetalen van overuren, volgens minister de Jonge. Mantelzorgers krijgen niets uitgekeerd en buffelen ook maar door. Tot ze er bijna bij neervallen.

Het zou het ministerie van VWS dan ook sieren om een geldbedrag vrij te maken om mantelzorgers ook een coronabonus uit te betalen. Als waardering voor al het zorgen voor miljoenen mensen in Nederland en aan de andere kant voor hun hulp en enorme inzet om de schatkist al jaren zo enorm te ‘ont-zorgen.’ Zeker in een crisis die ons inmiddels allemaal keihard raakt beslist geen gek idee! 

 

 

Avatar foto

Margreet van der Voort en Marjolijn Bruurs zitten niet alleen met elkaar in het bestuur van Mantelzorgelijk maar zij delen ook heel veel dezelfde ideeën over alles wat te maken heeft met ouderen- en mantelzorg. Als zij in de media iets tegenkomen dat hen verheugt, verbaast of shockeert gaan ze samen op onderzoek uit. De één stapt op de bron af, de ander doet het inhoudelijk speurwerk en dan.... komen er dit soort columns uit. Vanaf nu zul je meer van dit schrijversduo tegenkomen op Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Inderdaad een waardering is op zijn plaats. Als ik er niet zou zijn, dan had mijn man allang in het verpleeghuis gezeten. Gelukkig wordt het hem bespaard. Het scheelt de overheid aanzienlijke kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top