skip to Main Content
Corona Journaal Voor Mantelzorgers – Zondag 22 Maart 2020

Corona journaal voor mantelzorgers – zondag 22 maart 2020

Signalen van mantelzorgers

Mantelzorgelijk kreeg de afgelopen dagen veel signalen dat – na dagbestedingen – nu ook geïndiceerde thuiszorg en thuishulpen dramatisch verminderen als gevolg van het corona virus. Deze extra zorg komt meer en meer op de schouders van de – vaak al zwaar overbelaste – mantelzorgers te liggen.

Een ander veelvoorkomend signaal is dat heel veel mantelzorgers bang zijn dat zij zelf ziek worden en dat zij dan niemand anders hebben om voor hun dierbare te zorgen. Ook worden wij veelvuldig gebeld met de vraag of mantelzorgers bij een eventuele total lock down nog wel naar hun dierbaren toe mogen.

Op veel vragen hebben wij helaas niet meteen een antwoord. Dat komt puur omdat ook wij geen toegang hebben tot gedegen informatie. Wel slaan wij sinds vorige week alle signalen die wij  ontvangen via de hulplijnen op en rapporteren hierover rechtstreeks aan het ministerie van VWS. Laten we hopen dat er spoedig meer antwoorden op onze vragen komen.

Zorgintensieve kinderen

Op Mantelmama vond ik een vlog van een mantelmama. Hoe ervaart zij deze eerste week thuis met haar gezin tijdens deze corona crisis ? Een vlog vol tips en herkenning voor alle ouders die voor zorgintensieve kinderen zorgen. We delen hem hier voor je.

Je kunt Mantelmama volgen via hun website of via de Facebookpagina.

Tips voor dierbaren in zorginstellingen die op slot zijn gegaan

Op dit moment verblijven heel veel van onze dierbaren – jong en oud – in zorginstellingen die een lock down hebben gekregen, Heftig voor de dierbaren maar zeker ook voor hun mantelzorgers.

Sarah Blom, ouderen psycholoog schreef er vandaag een blog over:

De woorden spoken al uren door mijn hoofd: onethisch, kan dit wel, mag dit wel?
Ik denk  helaas dat we geen andere keus hebben dan onze verpleeghuizen op slot te gooien.  Als ouderen psycholoog zet ik mij jaren in voor deze kwetsbare mensen. Ze verdienen een menswaardig bestaan. Ik vecht daarvoor. Met shows, met muziek, met boeken. Met mezelf.

Maar nu ik hier sta, midden in de huiskamer, merk ik dat ik mezelf de laatste tijd een beetje ben kwijtgeraakt. Ik weet het even niet. Wat zal ik zeggen tegen mevrouw de Bruin die nu al 6 keer vraagt naar haar dochter? Of tegen meneer de Vries die al de hele ochtend huilt en schreeuwt om zijn vrouw? Met zijn hoofd bonkt hij tegen de muur. Bang en verloren.

Verder lezen? Klik dan HIER voor Sarah’s volledige blog en de vele tips die zij geeft.

Vlogje terug..

Zie je wel eens vlogs van minister Hugo de Jonge op social media langskomen? Ik wel en ook eigenlijk best vaak. Hugo’s enthousiasme spat vaak van die vlogjes af dus ik dacht vandaag: Weet je wat? Ik vlog hem eens terug. Ik heb namelijk best een dringend verzoek aan hem. Nu hoop ik natuurlijk dat mijn filmpje hem bereikt. Help je mee? Het originele filmpje is ook op onze social media( Facebook, Twitter en LinkedIn terug te vinden zijn. Deel je hem vanaf daar?

Dankjewel en tot morgen!

 

Mooi initiatief

Mariska van Gennep bedacht een fantastisch initiatief:

“Om steun te bieden organiseer ik a.s. maandag 23 maart om 14 uur voor het eerst een online ‘lezing’ voor mantelzorgers en andere belangstellenden. Normaal gesproken gaan mijn lezingen over mijn boek (ALS heb je niet alleen, balanceren tussen liefde en mantelzorg). Nu zitten we met zijn alleen in een heel spannende tijd, dus ik wil het iets luchtiger maken en vooral een moment van ontspanning organiseren. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Wel dat ik heel graag mantelzorgend Nederland een hart onder de riem wil steken.

Wil je meedoen? Kost uiteraard helemaal niets, alleen tijd. In deze periode moeten we elkaar een beetje helpen en steunen en dit doe ik graag. Stuur me een mail (mariska@mariskavangennep.nl) of een bericht via Messenger en ik stuur je de link.”

 

Veel gestelde vragen

Inmiddels hebben wij een aparte pagina met veel gestelde vragen van mantelzorgers toegevoegd. Je kunt de pagina HIER vinden.

Tot morgen!

Avatar

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X