skip to Main Content

Communicatie, zwemmerseczeem, corona..

Zondag had hij met zijn zoon een leuk dagje uit: vis gegeten in Volendam.

Maandagochtend belt hij mij dat hij niet naar de werkplaats is geweest, vanwege een zieke chauffeur.

Helaas werd dat onderweg met transport pas duidelijk, doordat ze ergens strandden, maar het wordt mij niet helemaal duidelijk waar dat dan was.

Communicatie is toch echt wel een serieus dingetje…onze communicatie heeft een Niet Aangeboren Hersenletsel achtergrond, maar dat zou binnen de instelling zelf toch anders moeten kunnen..ik verbaas mij hier niet voor het eerst over, en dat zal ook niet voor het laatst zijn.

De betrokken bewoners zijn hier toch de dupe van.

Dinsdagochtend belt hij en meldt dat hij slecht geslapen heeft door jeuk in zijn rechtervoet.

Na de natuuractiviteit weer vreselijke jeuk, hij gilt het uit, zo erg, en dan is hij echt even van de wereld, alsof hij flauwgevallen is.

Heftig om dit aan te zien.

Verpleegkundige smeert de voet in, en de jeuk trekt weg.

Hij wil daarna maar 1 boterham eten en geeft het eten de schuld van zijn jeuk.

Hij heeft het al een paar keer gehad over zijn overleden vader, die op het laatst (ook) niet meer wilde eten..

Brengt zijn gezondheidssituatie met die van zijn vader in verband, zonder verder te spreken over diens einde (gescheurde aorta in zijn buik). Ja, dezelfde bloedvatenproblematiek, alleen had zijn vader geen epileptische aanvallen en kon hij tot de laatste ziekenhuisopname nog thuis blijven wonen.

’s Avonds is zoals gebruikelijk weer de herensoos, waar hij eigenlijk niet naartoe durft te gaan: bang voor een jeukaanval.

Ik stel hem gerust.

De radio moet van hem zo zacht staan, dat dat gelijk staat aan “uit”.

Geroezemoes op de gang van stemmen, klinkt voor hem als de radio die aanstaat.

Hij is echt wel in de war..

Woensdagavond belt hij op en vertelt dat de oorzaak van de jeukaanval bekend is: zwemmerseczeem.

Donderdag vertelt hij hoe hij die jeukaanvallen onderging: op zijn ergst stond het gelijk aan het wegraken bij een epileptische aanval, met het bekende suizen in zijn hoofd.

Zijn beschrijving komt wel overeen met mijn eigen waarneming daarbij, van het wegraken.

Heel fijn dat er een oorzaak voor is gevonden, dan kan er iets tegen worden gedaan.

Ik krijg de vraag of ik zijn zoon wil informeren over het zwemmerseczeem en dat zijn voeten na het zwemmen, tussen de tenen, goed moeten worden afgedroogd.

Vrijdagochtend moet ik om 10.30u bij de tandarts zijn, tussen 13.00u en 15.00u komt de stoffeerder langs, en in diezelfde tijd komt ook mijn eega met de taxi. Hopelijk gaan de afspraken elkaar niet “bijten”, want dat kan nu makkelijk, maar bij de tandarts ben ik gelijk aan de beurt, ik kan daarna even rustig wat eten.

De stoffeerder zie ik niet, zijn bezoek doorkruist in ieder geval niet de brengtijd van mijn eega, en dat is wel handig.

Om 15.00u is de stoffeerder er echter nog niet en dat irriteert mij wel, want we zijn er speciaal voor binnen gebleven.

Ik bel met de winkel, krijg daar te horen dat er normaal gesproken niet zo’n krap tijdsblok wordt doorgegeven, en dat ze zal bellen met de stoffeerder.

Die komt uiteindelijk tegen 16.00u.

Buiten komen we dus niet meer, maar goed, een mens kan niet alles hebben.

Dan krijg ik bericht van mijn zoon, dat de verjaardag van zijn dochter, mijn kleindochter dus, niet doorgaat de volgende dag, want hij is positief getest op Corona, en al heeft hij weinig klachten, de verjaardag moet worden afgeblazen.

Sneu voor kleindochter, sneu voor iedereen die er zich op had verheugd, zoals mijn eega, die met de taxi naar de verjaardag zou komen. Het zwemmen liet hij daar voor schieten.

Nu heeft hij niks: geen “feestje”, geen zwemmen, want zijn zoon heeft inmiddels ook andere plannen voor die dag.

 

 

Mayke de Vries

Mayke de Vries is na een carrière in de zorgsector nu vooral mantelzorger voor haar partner, die helaas na een grote hersenbloeding in oktober 2019 in een zorginstelling kwam te wonen. Zij schrijft op Mantelzorgelijk over de veranderingen in hun leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X