Combinatie werk en mantelzorg ook lastig voor zzp’er

Van de week las ik een artikel van Mezzo op social media over de combinatie van werk en mantelzorg bij ZZPers. Nederland telt ongeveer 1 miljoen zelfstandige ondernemers. Een op de vijf is ook mantelzorger. Van hen ervaart 44% een (zeer) slechte balans tussen zijn/haar werkzaamheden en mantelzorgtaken en is 58% er door mantelzorg financieel op achteruit gegaan.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport dat Stichting ZZP Nederland en Stichting Werk&Mantelzorg onlangs presenteerden.

Voornaamste nadeel

Dat zelfstandige ondernemers met mantelzorgtaken geen aanspraak kunnen maken op allerlei regelingen en faciliteiten wordt als het voornaamste nadeel van het ondernemerschap (88%) ervaren.

Het belangrijkste – door de ondernemers aangegeven – verbeterpunt vanuit de overheid is het financieel compenseren van de verrichte zorgtaken (in welke vorm dan ook).

Mantelzorg aanleiding om zelfstandig ondernemer te worden

Een op de vijf van de ondervraagde zelfstandige ondernemers die ooit mantelzorg heeft gegeven, is (mede) een eigen bedrijf begonnen om werk en mantelzorg beter te kunnen combineren. 60% van de respondenten denkt dat zij als zelfstandige gemakkelijker mantelzorg kunnen verlenen dan wanneer zij in loondienst zouden werken.

Tijdgebrek en financiële problemen

Iets meer dan de helft van de ondernemers die mantelzorg verleent, ervaart diverse knelpunten bij de combinatie van werk en zorg. Deze kunnen worden samengevat met één woord: tijdgebrek.58% geeft daarnaast aan financiële problemen te hebben doordat zij door de mantelzorg minder inkomsten hebben.

Voordelen

Mantelzorgers die een goed balans tussen werk en zorg ervaren vinden de flexibiliteit om te bepalen wanneer, waar en hoeveel zij werken, het grootste voordeel van het zelfstandig ondernemerschap.

Factsheet met tips

Werkt u als zelfstandig ondernemer en bent u mantelzorger? In de factsheet Zelfstandigen en mantelzorg vindt u tips hoe u werk en mantelzorg kunt combineren.

Meer informatie

Bron. Mezzo.nl

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top