skip to Main Content

Chauffeur nodig? ANWB koppelt vrijwilligers en ouderen #mantelzorg

De ANWB gaat ouderen die vervoer zoeken en mensen die vrijwillig hun diensten als vervoerder aan willen bieden aan elkaar koppelen. Op deze manier blijven ouderen langer mobiel.

Het gaat om kleine ritjes, zoals even naar de kapper gaan, een klein boodschapje doen of een avondje naar het theater.  Voor veel mensen, voornamelijk ouderen of mensen met een beperking, is dat niet vanzelfsprekend, stelt projectleider Gerard van den Bos. “Er zitten veel te veel ouderen thuis”, vindt hij.

Het project heeft als naam ‘AutoMaatjes’ gekregen. In Barneveld en Woerden brachten vorig jaar tachtig vrijwilligers met een auto al vierhonderd dorps-en stadsgenoten ruim 4000 keer onder de mensen.

Inmiddels zijn ook AutoMaatjes actief in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht en Wilnis. Voor komend jaar hoopt de ANWB met zeker 35 gemeenten te gaan samenwerken.

Verklaring Omtrent Gedrag

De ANWB werkt hierbij samen met gemeenten en professionele (vrijwilligers- of zorg)organisaties. Om de ‘sociale veiligheid’ te garanderen worden de vrijwilligers gescreend door die professionele organisaties en moeten zij een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen.

Er worden momenteel meer soortgelijke projecten ontwikkeld om ouderen langer zelfstandig te laten wonen en functioneren. Zo werd onlangs een app waarmee jongeren zich aan kunnen bieden die een bijbaantje zoeken. Zij kunnen ouderen dan bijvoorbeeld helpen met boodschappen, grasmaaien of andere kleine klusjes.

Bron: nu.nl

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Daar kan ik me van alles onder voorstellen, Greet! Veel initiatieven hebben een duidelijke doelgroep – en als je daar buiten valt, is dat best zuur. Heeft jouw gemeente een vrijwilligerscentrale of doen er mensen mee aan wehelpen.nl? Misschien kunnen ze je daar wel aan een chauffeur koppelen! Hartelijke groet, Barbara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X