skip to Main Content

Chaos bij de SVB brengt zorgontvangers en hun mantelzorgers in grote problemen!

De afgelopen dagen bereikte ons veel nieuws over de problematiek rondom de chaotische uitbetalingen van de zogenaamde PGB’s (Persoons Gebonden Budgetten). Nou ja, uitbetalingen? Daar ligt dus het probleem! De Sociale Verzekerings Bank (SVB)  kampt met grote problemen. SVB heeft besloten om dit belangrijke eerste jaar van de transitie in de zorg, met schone lei te beginnen. Maar inmiddels lijkt het er op dat het een grote chaos is. 

image

Hoe groot de problemen rondom 250 duizend betalingen zijn, is nog onduidelijk – maar volgens de belangenvereniging van mensen met een PGB (Per Saldo) is het probleem ’veel groter dan gedacht’. Staatssecretaris Van Rijn stuurt maandag een brief naar de Tweede Kamer. Kamerleden trokken de afgelopen tijd al vaker aan de bel , maar tot een Kamerdebat kwam het nog niet. SP-Kamerlid Renske Leijten zegt dat haar mailbox volstroomt met verhalen van mensen die geen geld hebben gekregen. CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt dat de omvang van de doelgroep onderschat is, dat voor de omschakeling niet genoeg tijd is uitgetrokken en dat de ICT van de SVB niet op orde was ‘En nu zitten budgethouders met gebakken peren’, tweet ze.

Sinds dit jaar gebeurt de uitbetaling van pgb’s niet meer aan de cliënt, maar aan de Sociale Verzekeringsbank. Die moet vervolgens alle zorgverleners uitbetalen. Dit systeem is ingesteld om fraude tegen te gaan. Gemeenten en zorgontvangers moesten voor 1 januari 2015 alle benodigde gegevens bij de SVB melden. Begin december had 10 procent van de zorgontvangers zich nog niet bij de SVB met zijn zorgovereenkomst gemeld. En de toekenningsberichten van 68 gemeenten waren begin januari nog niet binnen. Over de reden van de te late inlevering of over de vraag of inmiddels alle gegevens wel naar de SVB gestuurd zijn, laat niemand zich uit. Op social media gaan mantelzorgers los met de hastag #pgbalarm

Marleen op Facebook: Zijn er meer mensen met PGB en problemen met de SVB?

Eind vorig jaar moest ik voor alle zorgverleners nieuwe contracten opstellen, de oude zouden per 1 januari komen te vervallen: geen nieuw contract = geen uitbetaling mogelijk! De SVB wilde met een schone lei beginnen. Dus heb ik voor alle zorgverleners een nieuw contract opgestuurd. Nu heb ik net op de SVB-site ingelogd en zie dat de oude contracten helemaal niet zijn aangepast en dat ik voor de meeste zorgverleners de uren voor januari 2015 niet kan invullen, dus worden ze straks ook niet uitbetaald. Hulpverleners, waarvoor ik geen nieuw contract meer voor heb opgestuurd, staan nog steeds in het systeem van SVB, in het rijtje van zorg leveranciers…Ik heb geprobeerd te bellen met de SVB maar ze willen  geen antwoord geven op mijn vragen ter bescherming van de privacy van de budget houder… Ik ben notabene bewindvoerder en dat is bij hen bekend! Ik bel altijd en heb er nog nooit problemen mee gehad, tot nu. Ik heb ze nu maar een email gestuurd en hopen dat ze die wel in behandeling nemen. Ik ben bang dat ik straks zonder hulp voor mijn moeder kom te zitten, wanneer de zorg niet uitbetaald wordt. zucht…. Moe word ik hier van!

image

Op Twitter zien we tweets als:

Ik ben vandaag zo moe&pijn van alle stress de laatste maanden, dat ik geen energie heb voor #pgbalarm. Dat is groots mogelijke alarm.

Nee ik wil geen meldpunt hier of oploslijn daar.. ik wil zorg voor mijn zorgintensieve zoon kunnen betalen #pgbalarm

@MinPres riep trots:”We staan voor de grootste veranderingen in de zorg allertijden.” Bedankt! Wij zitten met de grootste chaos! #pgbalarm

Dit kunnen we niet meer scharen onder ‘opstartfoutjes’. Het is een grote puinhoop bij de SVM #pgbalarm

Begrijp dat er mensen zijn, die vanaf november al niet betaald zijn? Waar leef je dan van? #pgbalarm

image

Bij de SVB wordt met man en macht gewerkt de zaak op orde te krijgen. Mensen die in de problemen komen, roepen ze op zich zo snel mogelijk  te melden. “Dan proberen we in samenwerking met ketenpartners , gemeenten en zorgkantoren het probleem op te lossen.” En intussen komen meer en meer mensen in de problemen – want je zult als zorgverlener je hypotheek van november toch pas in maart kunnen betalen…..

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X