Butler foto © Claudia Otten

Butler de mantelzorg4voeter: Broertje

Mijn broertje heeft iedere dag dolle momentjes. Hij wordt dan heel ‘ballorig’ zo noemt vrouwtje dat. Er komt dan niet eens een bal aan te pas maar toch heet het zo, BALlorig. Het begint dat Twinkel zijn ene poot op de bank zet bij de mantelzorgman. Hij kijkt daarbij heel ondeugend en dan gaat ongemerkt poot nummer twee op de bank.
De bedoeling van Twinkel is dat hij gaat rellen met de mantelzorgman, volle bak ertegen aan. Juist als die even lekker uit zit te rusten komt terror Twinkel met zijn guitige gedrag.
De bedoeling is dat hij wild gaat lopen donderjagen met mantelzorgman. Nou mag Twinkel volop spelen en leuk doen maar hij mag niet zijn eigen bedrijfje beginnen en zomaar doen wat hij wilt op ieder moment wanneer het hem uitkomt. Dat vinden wij echt niet goed.
Ik zie het al voor me dat Twinkel mee is naar het ziekenhuis en opeens bij de dokter op schoot stapt om even wilde spelletjes te doen. Dat kan echt niet. Vrouwtje zal door de grond zakken van schaamte of zich samen met de dokter krom lachen. Ik gedraag me ook keurig overal waar ik mee naar toe gaat. Dat gaat nog wat lesjes kosten lieve Twinkel!
Voor nu doet Twinkel het best goed voor zijn leeftijd. Hij is slim, soms té slim en hij is lief, nooit te lief, luistert ook al heel goed. Hij wil dolgraag helpen op zíjn manier en kijkt af bij mij wat ik doe mét en voor het vrouwtje. Ik mag het dan extra voordoen en Twinkel zit braaf te kijken in ons eigen ‘kleine klasje’, zoals het vrouwtje het noemt. Als ik dan een snoepje krijg dan krijgt Twinkel ook een snoepje omdat hij zo braaf is blijven zitten en aandachtig heeft opgelet.
We hebben ook geoefend of vrouwtje ons tegelijk uit kan gaan laten maar dat was toch wel een beetje veel van het goede. Twinkel wil precies lopen waar ik al ruim 12 jaar loop. Dat komt omdat hij dat ook zo leert bij alle wandelingen en trainingen met vrouwtje. Mijn plek naast vrouwtje wordt ook zijn plek als opvolger. Ofschoon hij ook leert om aan de andere kant te lopen van de rolstoel, wat hij al aardig onder de knie heeft.
Maar dat vond hij niet zo’n fijn plan die middag hij wilde gewoon op dezelfde plek als ik, de belangrijke prominente plaats rechts van vrouwtje. Uiteindelijk lukte het wel en ging Twinkel links lopen omdat het onmogelijk was dat ik naar links zou gaan. Tenslotte heb je als oudste de eerste rechten zei het vrouwtje. Het zou fijn zijn als we met zijn tweeën tegelijk mee konden maar Twinkel moet veel meer lopen dan ik. Ik kan niet veel meer lopen en ik zou dan mijn broertje tekort doen.
Ik ben blij dat ik vrouwtje kan helpen met Twinkel op te voeden en het mooie maar ook niet eenvoudige vak van Assistentiehond te leren. Vond ik het eerst wennen dat hij kwam zo fijn vindt ik het nu dat hij er is. Hij doet nu wel alsof hij al volleerd assistentiehond is en haalt met gemak de was uit de wasmachine, maar gaat er vervolgens mee vandoor. Talent heeft mijn lieve slimme broertje, maar het moet nog behoorlijk bijgeschaafd haha. Nu ik steeds minder kan en mij niet altijd zo goed voel zie ik dat Twinkel goed voor mijn vrouwtje zal kunnen gaan zorgen. En natuurlijk ben ik blij met hem als mijn lieve vriendje.
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, boom, buiten en natuur

Anita leeft 24 uur per dag met haar hulphond Butler. Anita’s moeder had ms, nu is zij zelf moeder met ms. Daarnaast is ze echtgenote, netwerker, van mantelzorg2voeter naar mantelzorg4voeter, blogger en drijvende kracht achter stichting De Hond Kan De Was Doen. Voor Mantelzorgelijk blogt zij over haar leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top