Broers&Zussen #zorgintensiefkind

Dorothé BootsHelaas is er (te) weinig animo voor brusjes dagen en/of workshops en ik denk te weten hoe dat komt;

Wat ik nu ga schrijven zal voor veel ouders niet leuk en erg confronterend zijn, maar dat is de waarheid vaak ook. Niet leuk en confronterend. Ik ga die confrontatie graag met jullie aan.

Ik ben de laatste tijd eens aan het rondvragen en mij aan het verdiepen in het  broer of zus van een (verstandelijk) beperkt broer of zus zijn en ik merk dat het toch een heel kwetsbaar en eng iets is. Vooral voor de ouders.

Ik merk dat veel ouders waarvan één (of meerdere) van hun kinderen een (verstandelijke) beperking heeft het al moeilijk vinden om aan te geven dat het voor hun moeilijk is, laat staan dat ze toe kunnen geven dat het ook moeilijk is voor de broers en zussen.

Hun, eigenlijk moet ik zeggen ons, want dit gaat ook over mij, leven staat vaak al op z’n kop door alle gebeurtenissen en verplichtingen die het hebben van een kind met een beperking met zich meebrengt, dat de moeilijkheden van de broers en zussen met de hele situatie vaak vergeten, of vooruitgeschoven worden. Begrijpelijk natuurlijk, er gebeurt al zoveel, en om nou ook je andere kinderen in een ‘hokje’ te moeten stoppen, daar zitten we al helemaal niet op te wachten.

Toch is dit iets wat we allemaal wel al heel lang doen. Al zolang dat er zelfs een naam voor deze kinderen is. We noemen ze ‘brusjes’. Als je het in Nederland over brusjes hebt dan weet iedereen dat het gaat om mensen die een broer of zus met een (verstandelijke) beperking hebben.

Dat ‘hokje’ bestaat dus al en allemaal hebben wij onze kinderen zelf in dat hokje gestopt door onze kinderen brusjes te noemen. Een heel normaal en ingeburgerd woord.

Waarom willen we dan niet naar dat hokje leven, terwijl we dat bij onze zorgintensieve kinderen wel doen? Dit is voor mij echt een raadsel.

Ik hoor regelmatig dat er in het gezin niet met de brusjes over de situatie gesproken wordt. Dat zij het allemaal maar moeten accepteren en mee moeten met de deining van het gezin. Natuurlijk moeten ze dat, maar ondertussen kunnen we ook met ze praten over hoe het voor hun is en wat het voor hun betekent. En wees maar niet bang dat je ‘slapende honden wakker maakt’ want alle kinderen boven de 8 jaar hebben er erg in en in welke mate dan ook ‘last van’.

Ook al is dat natuurlijk niet wat wij als ouders willen horen.

Wees ook niet bang dat je er door erover te praten nog een probleem bij krijgt, nee, juist niet. Wat is er fijner voor een kind dan thuis open en eerlijk over jouw gevoelens te mogen praten en niet altijd maar in de schaduw van je broer of zus te hoeven leven.

Ik heb de laatste tijd ook een aantal brussen van boven de 30 jaar gesproken die, stuk voor stuk, allemaal graag deel zouden willen nemen aan een Broers&Zussen middag voor deze leeftijdsgroep. Bij sommigen is er thuis nooit (en nog niet) over gepraat, werd het volledig stilgezwegen en sommigen zijn nog steeds boos op hun ouders omdat zij vinden dat ze nooit (volledig) gezien zijn door hun ouders.

Problemen voor later die er niet hoeven te zijn als deze kinderen wel degelijk gezien worden voor wie ze zijn en mogen zeggen wat ze voelen en vinden. (Nee, tuurlijk is dat voor ons ouders niet altijd even leuk. Dat weet ik ook wel…)

Problemen die ook nu vast aangepakt kunnen worden door deze kinderen deel te laten nemen aan lotgenoten contact zoals een Broers&Zussen middag. Waar ze nu mee kunnen dealen, komen ze later niet meer tegen.

Dus, ouders, zet je eigen zorgen en angsten aan de kant en geef je kinderen deze kans, hoe moeilijk het misschien voor jou ook is om toe te geven dat het voor je kind(eren) ook moeilijk is.

 

Dorothé Boots is moeder van twee zonen waarvan de oudste gehandicapt is. Zij blogt over wat zij in haar leven thuis, maar ook in haar coachingpraktijk, May-D coaching, meemaakt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top