Brief van mantelzorger Jolanda aan het ministerie van VWS

Afgelopen dinsdag deelden we via Twitter, LinkedIn en Facebook het nieuwsbericht dat het ministerie van VWS flink wil gaan bezuinigen op de huisartsenzorg en wijkverpleegkunde. Dat houdt in dat er voor de wijkverpleging de komende vier jaar 600 miljoen euro minder beschikbaar is op een budget van 3,8 miljard. Voor de huisartsen gaat het om een korting van 80 miljoen euro. Onze lieve, trouwe volger Jolanda Groothuis attendeerde ons op dit bericht. Wij zijn ontstelt maar ook super trots op Jolanda, die meteen in de pen klom en een brief schreef aan de ministers van het ministerie van VWS. We delen hem graag!

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
T.a.v. Minister E. Kuipers, Minister C. Helder
Postbus 20350
2500 EJ  Den Haag

Geachte Minister E. Kuipers, Minister C. Helder,

Mag ik mij aan u voorstellen?
Jolanda Groothuis, 57 jaar
Beroep: Secretaresse bij een technisch bureau (parttime) en daarnaast intensief mantelzorger voor mijn vader die in 2003 o.a. een hersenstaminfarct heeft doorgemaakt.

Sinds augustus vorig jaar ben ik bij hem in gaan wonen omdat zijn gezondheid het steeds meer af laat weten. Mijn eigen huurhuisje heb ik hiervoor opgegeven ondanks de wetenschap dat ik op straat sta als mijn vader er niet meer woont. (Ik mag niet bij hem op het huurcontract worden bijgeschreven)

* Dat is ook 1 van de vele “wetten en regelementen” waar men verandering in zou kunnen brengen?

Zelf hartpatiënt; mijn ontslag met name hierom na 33 jaar trouwe dienst, desondanks werd mij door het UWV verplicht om voor de volle 40 uur te solliciteren. Om alles toch vol te kunnen houden heb ik uiteindelijk zelf een baan gevonden waar ik 28 uur werk, want ook ik heb uiteraard wel een inkomen nodig om nog enigszins rond te kunnen komen. Financieel ben ik er uiteraard niet op vooruit gegaan…

Graag zou ik u vriendelijk willen verzoeken om wel door te lezen, in de hoop dat u begrijpt/voelt wat de mantelzorger moet presteren. Want wij, de alsmaar groter  groeiende groep, mantelzorgers maken zich ernstige zorgen! De uitgelekte plannen die deze week naar buiten zijn gekomen over het snijden in de huisarts- en thuiszorg geeft geen hoop op beter…

Want hoe ziet u beiden dit voor ogen vraag ik mij af? De huisarts en de thuiszorg is nog het enige waar een mantelzorger ondersteuning van kan ontvangen, indien dit noodzakelijk is. Voor de rest staan wij er grotendeels alleen voor.. Daarom mijn verzoek om dit ook daadwerkelijk te lezen, want mantelzorg is allang geen koffie-uurtje of een boodschapje doen meer….

Op de vervolgpagina zet ik een gemiddelde dagindeling van mijzelf, dit is dan een dag waarin niet al te gekke dingen gebeuren zoals onverwacht ziek zijn/valpartij/arts afspraak etc. want dan ben ik al genoodzaakt mijn werkgever te bellen om een vrije dag aan te vragen.. Een werkgever zit hier nou niet echt op te wachten. Vakanties voor een langere periode ken ik al jaren niet meer. De dagen en logeeropvang heb ik simpelweg niet.

Hoop oprecht dat u de bijlage ook doorneemt en bij het presenteren van de definitieve plannen ons toch in het achterhoofd heeft want ook wij willen gezien, gehoord, erkend en gewaardeerd  worden als officieel medewerker in de zorgwereld van Nederland!

*06.15 uur loopt mijn wekker af (na regelmatig gebroken nachten ivm zorgvraag)

Na mijn eigen verzorging; ontbijt klaarmaken voor beiden, vader wekken en verschonen, medicatie geven (thuiszorg komt voor hulp wassen en aankleden rond 10.00 uur)

Spullen klaarzetten voor gebruik in de resterende tijd van de ochtend, kleding, drinken etc.

Vanaf ± 08.30 uur tot 12.30 uur op mijn werk, tegen 13.00 uur ben ik thuis.

Samen lunchen (ivm verslikprobleem is er altijd iemand om met hem te eten)

De middag de huishoudelijke taken die er dan zijn en wat boodschappen halen, fruithap maken, voorzien van drinken, toiletgang ondersteuning etc.

Einde middag koken, 18.00 uur samen eten, aansluitend ondersteuning naar de badkamer voor verzorging gebit etc.

Terwijl vader een uur gaat rusten ruim en was ik af, neem de krant even door.

Rond 19.30 uur drinken we samen koffie, kijken TV.

20.30 Komt thuiszorg om te ondersteunen bij het naar bed gaan. Mijn vader kijkt op zijn kamer nog wat TV, dan is het een beetje “mijn tijd”

Mocht ik dan überhaupt nog even weg gaan dan ben ik altijd bereikbaar en stand-by voor het geval “dat”..

Bovenstaand is in mijn geval een goede dag, eindelijk eens geen problemen rond gezondheid of ellendig lange gesprekken met instanties 😉 En ik ben niet de enige……..:-(

Zoals gezegd de groep mantelzorgers is groot, en krijgen steeds meer taken op hun bord. PEG-Sonde, katheter verzorgen, injecties geven, metingen bijhouden etc. De mantelzorger van vandaag de dag beheerst deze handelingen allemaal.

Begrijpt u dat wij enorme zorgen hebben over welke ellende er op ons afkomt als die dubieuze plannen die er nu liggen ook goedgekeurd gaan worden? Want wat gaat u doen als ook de mantelzorger omvalt? Ik zou het heel fijn vinden om een reactie te mogen ontvangen zodat ik weet dat “we” gezien/gehoord zijn, wie weet verrast u ons positief en worden we erkend als zorgmedewerker en zijn we niet langer de onzichtbare mantelzorger achter die voordeur!

Met vriendelijk groet,

Jolanda Groothuis

(adres bekend bij onze redactie)

 

Goeie actie om jouw dagelijks realiteit en je zorgen te delen, Jolanda. Dit zouden eigenlijk veel meer mantelzorgers moeten doen :)

 

De Redactie van Mantelzorgelijk helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen? Mail naar contact@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Jolanda, ook jij bent een kanjer, geloof mij, de verkeerde krijgen een lintje! Maar dat hoeft niet, wij zijn ONBETAALDE krachten en dat scheelt de regering een hoop geld, ach wij doen het toch wel uit liefde? Zelf ben ik nu ook 70+ en al jaren ziek en toch moet/mag ik zorgen voor mijn dementerende man in een tehuis, hij is jaren thuis geweest, tot corona kwam en de dagbesteding dicht ging! Ook in een tehuis heb je nog genoeg te doen, niet alleen de was en bezoek. Daarbij draag ik mede zorg voor mijn broer met een verstandelijke beperking, 66 jaar, waar geen personeel te krijgen is en worden de oudere bewoners daar maar elke dag naar de dagbesteding gestuurd, klopt niet, want als je 66 jaar bent, heb je al recht op een vrije dag, sorry, kan niet, laten de ministers 1 dag met jou en de andere 1 dag met mij eens meelopen, dat opent het beste de ogen. Ik leef met je mee en ook jij bent een kanjer, sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top