skip to Main Content
Brief Aan: Minister Van De Zorg

Brief Aan: Minister Van De Zorg

“Beste minister die zorg in de map heeft en/of krijgt,

Het is een beetje moeilijk nu er nog steeds geformatteerd wordt om de juiste naam in te vullen, dus daarom maar zo. Er drukt me namelijk iets erg zwaar op mijn hart en ik vond het nodig om nu wel de brief te schrijven. Ik ben van mening dat ik dit niet meer wil en kan laten wachten. Het betreft namelijk mijn eigen moeder die in een verzorgingshuis leeft. Dan noem ik het nog erg mooi. Eigenlijk vind ik het geen verzorgingshuis, maar een zorginstelling. Voelt u het verschil al?

Wat ik bedoel is dat, voor mij in ieder geval, een verzorgingshuis een huis is waar met respect met de doelgroep wordt om gegaan. Een zorginstelling is mijn ogen een instelling waar mensen aan het werk worden gezet en dat de doelgroep er is voor het salaris van de medewerkers. Bij de laatste laat dan te wensen over. In de laatste zit mijn moeder naar mijn gevoel en ervaring. Mijn moeder lijdt aan Alzheimer en ach, ze is oud. En ach, ze vergeet alles immers toch al erg snel? Dat ik hierop ben gekomen ligt aan de zorg coördinator van toen. Zij raadde me zelfs aan om tegen mijn eigen moeder te zeggen dat ik naar het toilet zou gaan en dan weg zou gaan. Mijn moeder had immers Alzheimer en die was toch al vlot vergeten dat ik er was geweest. Ja meneer of mevrouw de minister, dit meen ik serieus! Wat een geweldig advies van een zorgcoördinator he? Hoe stom, ik deed dat, want zij zou het toch weten? Onderweg naar huis zat ik ziek van verdriet in de trein. Als mijn moeder nu zou overlijden had ik niet waardig afscheid van haar genomen. Leert men dit op een HBO of Universitair Onderwijs in die richting? Mag ik zeggen hoe schandalig ik dit vind?

Leven we nu dan in zo’n zakelijke wereld waarin de ouderen meteen maar uit beeld moeten verdwijnen? Zo komt dit namelijk wel op mij over! Sterker nog, het doet me denken aan vroeger aan filmpjes over het Oostblok waarbij de minder validen maar “opgeruimd” moesten worden. Dus uit het beeld waren van de maatschappij. Allemaal in een tehuis. Er werd op ze gepast en dat was het dan ook wel. Zo is de zorg voor ouderen op dit moment in ons land aan het worden. De ouderen doen er minder toe, dat moge duidelijk zijn. Er wordt maar bezuinigd op zorg. Mag ik u er wel even aan herinneren dat de ouderen de wegen hebben gemaakt voor de generaties van nu? Waarom ze dan zo af te straffen. Hebben ze dat verdient dan?

Ik vind dit gênant en iets om zich rot voor te schamen als land! En beste minister, het gaat me hierin niet alleen om mijn moeder. Het gaat me hier om de complete landelijke zorg voor de ouderen. “Oud en Afgedankt”, dat is wat hier in dit land wel erg aan de orde is. Eigenlijk kan ik u nu al zeggen, als u zo ver bent of als ik zo ver ben, dan zal het allemaal nog veel erger zijn en nog respectlozer als deze lijn zich voort gaat zetten. Zelf heb ik dan maar de hoop dat ik maar niet te oud mag worden, want dan zou ik leven om anderen aan het werk te houden en te laten leven. Mooier kan ik het niet voorschotelen, wel eerlijker.

Bij mijn moeder in de zorg rammelt het namelijk aan alle kanten! Afgelopen week kwam ik bij mijn moeder en haar gebit zag er afschuwelijk uit. Volgens de begeleidster had er die morgen niet gepoetst kunnen worden, want mijn moeder had een andere medische controle nodig gehad. Ze vroeg of ik mijn moeders tanden wilde poetsen. Dit wilde ik niet, bang om mijn moeder pijn te doen. Daarom wimpelde ik het af onder de noemer dat ik er te ongeduldig voor zou zijn en poetste de begeleidster mijn moeders tanden. Nota bene mijn moeder haar eigen tanden! Het tandvlees begon te bloeden. Dat was 1 keer niet gedaan? Kom nou! De randen bij mijn moeder haar tandvlees waren wit/geel, haar tandvlees was dik en er lag een witte waas over haar tanden. Ik heb een vriendin gevraagd die bij een tandarts werkt en het was echter veel langer niet gedaan dan die ene dag. Zij spreek met kennis van zaken. Ik weet dat de begeleiding zegt dat als bewoners het niet willen, zij niet dwingen. Maar hallo zeg, tanden poetsen is een dagelijks ritueel, hier hoort toch een oplossing voor te komen? Een andere weg zodat het wel gebeurt?

Ach, ik begrijp de begeleiding ook nog wel, want mijn moeder haar tanden niet poetsen levert meer tijd op voor andere bewoners. Het is verschrikkelijk. En dit gebeurt in ons land, in Nederland. Ja beste minister, dit gebeurt in ons land met ouderen. Ze zijn duidelijk te veel, ze kosten waarschijnlijk te veel en de maatschappij heeft waarschijnlijk te weinig aan ze. Ja toch, of niet dan? Het is SCHANDALIG, in hoofdletters inderdaad. Je hoopt hier in dit land gewoon maar niet te oud te worden, of tenminste zorg-behoeftig. Wat een opsteker voor dit land of niet dan?

Ben ik boos? Nee. Ik ben WOEST! Even als vele anderen met mij. Dat dit hier gebeurt is om ons als land voor rot te schamen! Doe ermee wat u wilt en waarvan u denkt wat goed is. Persoonlijk denk ik dat wat goed is, dat we ALLE mensen in ons land met respect behandelen. Helemaal de ouderen, want die hebben de weg voor ons al gevormd en zij verdienen dat respect!

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Dyezzie Engel”

PS: Deze bovenstaande brief heb ik zo geplaatst op mijn persoonlijke site www.dyezzie.nl. Voor Mantelzorgelijk wil ik de aanvulling geven dat dit qua zorg uitgebreider bedoeld is dan alleen de ouderenzorg. Iedereen die zorg nodig heeft, op welke manier ook, verdient respect. De bezuinigingen hierin zijn mijns inziens veel te veel. Iedereen wil gezond zijn, men kiest er niet voor om afhankelijk te zijn! Mijn respect gaat uit naar alle verzorgers, want zij krijgen steeds meer werk en minder tijd. Daarom mijn brief. Ik hoop dat ik er iets mee kan betekenen voor anderen.

Avatar

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X