skip to Main Content
Brainstormen Bij Tinybots

Brainstormen Bij Tinybots

Onlangs schreef ik een blog over Tinybots Tessa. Tessa is een robotje dat mensen kan ondersteunen die lijden aan beginnende dementie, ander hersenletsel of autisme. Zo kan Tessa iemand helpen herinneren aan afspraken die voorgeprogrammeerd zijn, ze kan via een app aangestuurd worden en zo boodschappen doorgeven en ze kan ook muziek afspelen. De dag nadat mijn blog was geplaatst was ik bij Tinybots en ik heb Tessa dan ook bewonderd. Ze viel me qua grootte en gewicht mee en haar uitspraak is zeer duidelijk. Er leuk om te zien en ik geloof heilig in Tessa!

Toch was ik er niet speciaal voor Tessa. Dit keer was het om Lisa Kessels te helpen bij haar project. Ze studeert aan Avans Hogeschool en doet daar Advanced Business Creation (innovatie management/concept ontwikkeling). Op dit moment doet ze een stage innovatie management bij Tinybots. Gezien ze eerder heeft gewerkt met dementerenden, gaat haar aandacht hier vooral naar uit. Samen met nog 2 andere dames maakten we alle drie 2 moodboards. De ene ging  over de ervaringen als mantelzorgers die we hebben, en de andere over de wensen die we als mantelzorgers hebben om ons te ontlasten. We knipten, plakten en bespraken de moodboards.

We waren nu met z’n vijven. Een dame die er de vorige keer ook bij was, was er nu ook. Ook zij is mantelzorger van een ouder. De andere 3 waren studenten. Zo was er een die nu stage loopt bij een bedrijf die zeer innovatief is in lichtsensoren voor ouderen. Daar kom ik in een andere blog weer op terug. Dan zat er nog een stagiar van Tinybots en dan nog een studente die sport en spel studeert. Erg leuk, om te zien wat hun ideeën waren. Ze staan er verder vanaf en hebben in mijn ogen een frissere kijk erop dan ik. Die er middenin staat.

Eerst was er een presentatie en Lisa liet een presentatie zien met oa welke 4 soorten personen er zijn qua mantelzorgers, zoals het zorg-type, het zakelijke type (die het rationeel aanpakt), het type met ervaring (die bijvoorbeeld in de zorgbranche werkt) en het type die het zich laat gebeuren en wel kijkt hoe dingen gaan lopen. De andere presentatie sprak me meer aan. Die over de fases van een persoon met dementie. Ik schrok. Niet eens door het feit dat mama in fase 3-4 zit. Ik schrok meer van mezelf die toch al in fase 4 zit. Dit zegt me wel dat ik al actief met het rouwen bezig ben.

Zelf vind ik “Herinneringen Maken” zo belangrijk! Juist voor jezelf. Je bent bezig met het proces van het afscheid nemen en soms zelfs al met rouwen. Ga herinneringen voor jezelf maken met je dierbare. Het zal je later kunnen helpen als het definitieve afscheid is geweest. Lisa wees me op een quote van me die ik bij het eerste interview heb gezegd: “Maak herinneringen, zodat je later niet terugkijkt op alleen maar een zwarte periode. Maar op een zwartomrande periode die jezelf zo goed mogelijk hebt ingekleurd.”

Nu was de insteek dus anders. Hoe kan er nog meer geholpen worden. Hoe kan de mantelzorger nog meer ondersteund worden? Het vraagstuk was als volgt:

“Hoe kunnen we mantelzorgers, familieleden en naasten van ouderen met dementie het beste ondersteunen tijdens het proces, zodat we bouwen aan een goede klantrelatie?”

Van hieruit werden we geprikkeld om na te denken wat we willen, wat zou helpen. Zoals mijn ervaren collega-brainstormer zei, ‘Aan kunnen sturen, maar zelf de leiding houden.’ Deze kwam bij mij binnen, gezien mijn persoonlijke situatie waar ik door zus&zorg bewust op afstand wordt gehouden. Dat wordt dus zeker niet goed aangestuurd en hier wordt in mijn ogen misbruik van de leiding gemaakt. Maar goed, dat was niet voor nu.

Het brainstormen deed me goed om eerlijk te zijn. Wat zouden we als mantelzorgers willen? Hoe kunnen we ondersteund worden? Onlangs heb ik het zelf ondervonden. Ik was zo trots dat ik een dag voor mezelf had gekozen, maar ’s morgens op mijn vrije dag sloeg het schuldgevoel keihard toe. Wat ik toen heb gedaan is mijn hart even gelucht bij de Alzheimer-telefoon (0800-5088) van Alzheimer Nederland. Ik was blij mijn verhaal kwijt te kunnen en de mevrouw nam mijn schuldgevoel weg.

Bovenstaande is maar een voorbeeld. An sich is er veel, maar als ik vanuit mezelf kijk denk ik vaak dat het wel meevalt en zoek ik niets, want “Ach ik kan het wel aan”. Er mag dus best iets zijn dat laagdrempeliger is. Dat ik op facebook wel in een groep zit voelt toch anoniemer en daarvan kan ik zelf bepalen, wanneer wel en wanneer niet.

Zelf zou ik het ook fijn vinden als er iets is voor mezelf of toegespitst is op mij. Een vaste vertrouwenspersoon, een app die ik altijd kan opzoeken en ook een goede kennisbank met uitleg in heldere uitleg, zonder te veel vaktaal. Als laatste mag het taboe er wel meer vanaf, want het is volksziekte nummer 1 op dit moment. Ik kijk geen soaps, maar hebben ze dit wel eens aangekaart? Ja, misschien voor een korte periode, maar in de regel is de periode bij dementie en het hele verloop gemiddeld niet heel kort. En laat jongeren zien wat mantelzorg en ook dementie is. Voorlichting is nodig!

Er kwamen goede ideeën uit. Ik wil er niet te veel over zeggen, want dit is allemaal voor Lisa. Goed, 1 ding wil ik dan wel melden. Het was van mij en het gaat over “Herinneringen Maken”, want dat is wat mij erg bezighoudt. Ik hoop dat daar nog meer uitkomt. Als het aan mij ligt wel, want eenmaal thuis brainstormde ik hier nog wel even over door….

Lisa, succes met alles! Als het mag blog ik vaak vaker over het verloop van je onderzoek en acties!

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Dyezzie Engel

Mijn naam is Franka, maar ik blog onder de naam Dyezzie. Sinds 2014 blog ik over persoonlijke zaken op www.dyezzie.nl. Sinds 2013 weten we dat mijn moeder Alzheimer heeft. Pas sinds eind 2015 blog ik ook hierover met haar goedkeuring. Hierin schrijf ik wat er allemaal gebeurt met haar, maar ook hoe het voor mij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X