skip to Main Content
Boektip: Voorbij, Voorbij Door Clairy Polak #alzheimer

Boektip: Voorbij, voorbij door Clairy Polak #alzheimer

Journaliste en presentatrice Clairy Polak heeft een roman over alzheimer geschreven. In het boek wordt de man in het verhaal door de gevreesde ziekte getroffen. Polak beschrijft de gevolgen voor het paar in haar eerste roman, die op 4 juni 2019 uitkwam.

Wrang toeval dat Clairy’s echtgenoot Nico pal voor de verschijning van haar roman  ‘Voorbij, voorbij’  overleed. In haar roman beschrijft Polak – in het verhaal heet ze ‘Judith’ – nauwgezet en aangrijpend hoe de ziekte van alzheimer langzaam maar onverbiddelijk het brein van ‘Leo’ overmeestert. Het is dat het boek al een paar maanden geleden klaar was: nu had ze het niet meer afgemaakt. „Ik had nooit een boek willen schrijven dat eindigt met zijn dood”, aldus Clairy in een interview op nrc.nl

Polaks debuutroman gaat over een echtpaar van wie de man alzheimer krijgt, waardoor hun leven drastisch verandert. Ze raken, allebei op hun eigen manier, in de greep van dit allesverslindende monster en vallen ten prooi aan grote verwarring. Zijn verleden dreigt radicaal te worden uitgegumd, terwijl zij wil proberen hun gezamenlijke leven aan de vergetelheid te ontrukken en haar eigen toekomst opnieuw in te vullen en vorm te geven.

Het begon tien jaar geleden, toen Nico een jaar of 65 was. Hij begon steeds meer te vergeten, kon steeds vaker niet op woorden komen. En hij liep weg van huis, om vervolgens de weg terug niet meer te vinden. Vier jaar geleden kon ze niet langer voor hem zorgen. Na lang zoeken vond ze een verpleeghuis voor hem. En toen ze  alleen op de bank zat, in haar bovenhuis in de binnenstad van Amsterdam, kwam de behoefte om op een rijtje te zetten wat hen nou eigenlijk was overkomen. „Het was jarenlang één grote keten van crisismanagement geweest. Je bent doorlopend aan het improviseren en reageren op hoe het monster zich nu weer manifesteert. Steeds meer drong zich de vraag op: hebben we het wel goed gedaan? Hoewel, ik zeg nu ‘we’, maar het gaat eigenlijk over mij. Heb ík het wel goed gedaan?”

Wil je het volledige interview met Clairy Polak lezen? Klik dan HIER

Wil je meer over het boek van Clairy weten of wil je het kopen? Kijk dan even op de Facebook pagina van haar uitgever. Wil je het meteen bestellen klik dan op deze link

 

Marjolijn Bruurs

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was tot voor kort een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X