skip to Main Content

Blijf je verhaal vertellen #alzheimer

Ik ben 41 jaar, ik heb een voltijdbaan en twee kinderen. Ik zorg ook voor mijn moeder.

Mijn moeder Joyce was afgestudeerd met de hoogste cijfers van haar klas, en had een goeie baan totdat ze dingen begon te vergeten. Toen ze op haar zestigste de diagnose Alzheimer kreeg kon ze met pensioen. Dat is nu zeven jaar geleden. Achteraf gezien had ze bepaalde symptomen al sinds drie jaar daarvoor, maar we bleven het allemaal steevast ontkennen. Dat is makkelijk want dan hoef je er (nog) niks mee.

Dit is de zwaarste uitdaging van mijn leven. Ik was me er niet van bewust wat deze ziekte aanricht, wat het met een persoon en met zijn of haar familie doet. De algemene misvatting is dat mensen met de ziekte van Alzheimer dingen vergeten en “verdwalen”, maar het omvat zoveel meer. Ik heb het gevoel dat mijn moeder is verdwenen.

Alzheimer patiënten vergeten niet alleen waar ze hun sleutels hebben gelaten, ze vergeten zichzelf, wie ze zijn en wie ze waren. Mijn moeder kan zichzelf niet aankleden, douchen of een vork gebruiken. Ze heeft alle cognitieve vermogens verloren en kan geen onderscheid maken tussen realiteit en hallucinaties.

Ik heb het gevoel dat ze voortdurend met haar eigen brein aan het vechten is. Ze ziet en praat met mensen die er niet zijn. Ze herinnert zich niets van mijn vader, met wie ze 35 jaar getrouwd was, totdat hij 14 jaar geleden overleed. Hij had kanker, en hoewel hij leed en pijn had, lijkt het alsof mijn moeders pijn dieper is en ze werkelijk enorm lijdt. Er is geen eind in zicht. Ze zal waarschijnlijk nog jarenlang op deze manier lijden.

Alzheimer heeft haar al jaren geleden weggenomen, en zal haar uiteindelijk ook van haar fysieke leven beroven. Iedere dag hoop ik dat er een geneesmiddel komt voor deze verschrikkelijke ziekte. Ik denk dat als het publiek echt wist wat deze ziekte met iemand doet, en dat het iedereen kan overkomen, er veel meer gedaan zou worden om er tegen te vechten. Laten we er vooral openlijk over blijven praten, ervaringen uitwisselen en hopen dat er een dag komt dat …

www.alz.org

Avatar

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X