Bingo! Goed contactmiddel bij dementie

Zorgprofessor Henk Nies ging onlangs 72 uur in een verpleeghuis wonen, waarbij hij ‘rolstoelafhankelijk’ was. Hij wilde ervaren hoe het is om daar te wonen en leerde er 10 lessen die hij deelt in een artikel.

Hij vertelt dat hij het een hele stap vindt om dit experiment aan te gaan en heeft onderweg naar het verpleeghuis wel wat buikpijn. Hoe moet dat zijn als je daar echt gaat wonen, vraagt hij zich af. Wat hem helpt is dat hij een week voor opname een intakegesprek heeft gehad in het huis. En bij zijn ‘verhuizing’ wordt hij ontvangen met een – daar gebruikelijke –  bos bloemen. Toch verdwijnt zijn ongemakkelijke gevoel niet helemaal. Als hij bijvoorbeeld gedoucht wordt en met de tillift uit bed gehaald wordt, vraagt hij zich af of de verzorgenden niet beter ander werk kunnen doen. Maar zijn lessen zijn interessant. Enkele van zijn lessen:

  • De eisen die een bewoner aan zorg stelt, zijn vaak anders dan de verzorgenden of naasten bedenken. Dit komt omdat iedereen anders is en andere dingen belangrijk vindt. Je kunt jezelf dus niet als maatstaf nemen. ‘ In veel opzichten zijn oude mensen erg flexibel. Bij ziek en hulpbehoevend zijn hoort een proces van je onafhankelijkheid loslaten. Wat daarbij belangrijk is, is kunnen vertrouwen op de mensen waar je afhankelijk van bent geworden.’
  • Bingo lijkt oubollig, maar maakt het voor mensen makkelijk om contact te maken, bijvoorbeeld door nummers te herhalen voor mensen die doof zijn.
  • Een duidelijk dagritme geeft grip op je leven.
  • Als er iets ongemakkelijks gebeurt, is het fijner als de verzorgende menselijk reageert in plaats van strikt professioneel; je voelt je erdoor gezien.

Leerzaam voor hem dus en mooi dat hij dat met ons deelt. Klik hier voor het hele artikel.

Anniek Kramer
Samen met Marcelle Mulder auteur van het boek ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie, met ruim 60 ideeën om samen te genieten’. Verkrijgbaar in de boekhandel voor €15.

Anniek Kramer schreef samen met Marcelle Mulder het boek ‘OP BEZOEK BIJ EEN DIERBARE MET DEMENTIE, met ruim 60 ideeën om samen te genieten‘. Anniek en Marcelle geven ook workshops voor familie, verzorgenden en vrijwilligers over contact maken met en op bezoek gaan bij mensen met dementie.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top