skip to Main Content
Bezuinigen Op Het Kleine Beetje Waardering Dat Er Voor Mantelzorgers Bestaat #opinie

Bezuinigen op het kleine beetje waardering dat er voor mantelzorgers bestaat #opinie

Misschien heb je het vorige week al bij ons op Mantelzorgelijk gelezen, of ergens anders. Amsterdam wil bezuinigen op het mantelzorg compliment. Een hele bizarre ontwikkeling, als je het mij vraagt. Mantelzorgers worden door de politiek zowat de hemel in geprezen. Ja, dank je de mieter ook. Wij als mantelzorgers besparen met de zorg voor onze dierbaren de schatkist miljarden euro’s. Belangeloos zorgen we, tot we er onderhand bij neervallen. En wat doet het gemeentebestuur van onze hoofdstad? Ze bezuinigen op dat hele kleine beetje waardering wat er ooit voor mantelzorgers in het leven werd geroepen: het mantelzorg compliment!

Ik heb vorige week in een blog al onomwonden laten merken wat ik daar van vond. Daar kreeg ik veel bijval op. Maar wat ik zondag 30 juni in het Parool nou toch las, in een artikel van Michiel Couzy over een oppositie voerende Amsterdamse gemeenteraad, slaat werkelijk alles! Michiel schrijft namelijk in zijn artikel het volgende:

De bezuinigingen op de mantelzorg liggen ook gevoelig. Het college wil de cadeaubon voor mantelzorgers afschaffen. Dat is, zacht gezegd, een bezuiniging met een slechte pr.

De oppositie zal tijdens de volgende raadsvergadering vragen om deze bezuiniging te schrappen. In plaats daarvan zou het college de plannen voor een nieuwe bibliotheek op de Zuidas in de prullenbak moeten gooien.

De coalitiepartijen zullen kleur moeten bekennen. Ook zij zitten in hun maag met deze bezuiniging. Met name voor de SP is het niet te verteren dat wel miljoenen gaan naar een bieb in een miljonairswijk, maar niet naar mantelzorg.

bron: Parool.nl

Dus een bieb in plaats van het mantelzorgcompliment voor de Amsterdammers… Of beter gezegd een bieb aan de Zuidas van Amsterdam? “Hoezo?”, hoor ik je denken? Er zijn momenteel toch al 26 filialen van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, verspreid over de hele stad en in Diemen, Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel? Is het voor de Amsterdamse Zuid-assers dan zo verschrikkelijk om een stadsdeel verder naar een bieb te moeten?

Dat vroeg ik me ook allemaal af dus vandaar dat ik verder ging spitten. Op de Zuidas moet namelijk een OBA Next komen, een internationaal kenniscentrum waarbij de openbare bibliotheek samen moet gaan met een wetenschappelijke bibliotheek. Waarom? Volgens de directeur van de OBA omdat zij willen bijdragen aan een inclusieve, betrokken stad, waar iedereen gelijke kansen heeft en volledig deel kan nemen aan het maatschappelijke leven.

Ik vind het een prachtig plan hoor maar lees nog eens heel goed wat er hierboven vetgedrukt staat. Hoe inclusief is het als er mantelzorggeld gaat naar een project waar mantelzorgers vaak niet eens de tijd voor hebben? Hoeveel gelijke kansen worden er dan geboden? Gaan ze dan met een busje langs de huizen van mantelzorgers om hen hun boeken uit te lenen? Om over dat maatschappelijke leven van mantelzorgers maar niet te spreken.. Alhoewel als er een bevolkingsgroep maatschappelijk bezig is, zijn dat wel mantelzorgers, toch?

In veel gemeenten wordt momenteel gesproken over bezuinigingen op mantelzorg-gelden. Steeds meer mantelzorgers zien bijvoorbeeld hun mantelzorg waardering aan hun neus voorbij gaan. En als dat geld nou naar goede ondersteuningsprojecten voor mantelzorgers ging, à la! Maar naar een bibliotheek, een ontmoetingsplek voor jongeren, het dichten van een begroting of weet ik wat? Ik zou het echt niet pikken! Ik vind het namelijk respectloos, hoe sommige gemeenten zich er vanaf willen maken.

Aletta heeft het al eens eerder als video-selfie tip aangedragen: Ben je het niet eens met de bezuinigingen op mantelzorg gelden van je gemeente? Als inwoner van een gemeente kun je inspreken op raadsvergaderingen van het gemeentebestuur. Je kunt je tot 24 uur voor de raadsvergadering bij de griffie van je gemeente aanmelden.  Aletta en ik raden je dan ook met klem aan om dit te doen. !

 

 

 

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
X