Bezoek in verpleeghuizen moet snel mogelijk gemaakt worden

Hugo Borst en Carin Gaemers staan bekend om hun succesvolle lobby voor een betere ouderenzorg en zijn de makers van het manifest Scherp op ouderenzorg. Vanochtend hebben zij zich, sinds de lockdown in de verpleeghuizen werd ingesteld, voor het eerst openlijk uitgesproken in het programma WNL op zondag. Zij pleiten ervoor om bezoek in verpleeghuizen zeer snel weer mogelijk te maken . “Wij zien dat bewoners in psychische nood komen. Er is sprake van een crisissituatie en we zien dat verzorgers in een spagaat zitten, maar we vinden toch dat bezoek weer bespreekbaar moet worden, aldus Hugo Borst

De maatregel om de verpleeghuizen op slot te doen was volgens Carin Gaemers in de eerste twee weken heel verstandig. “Je moet dan tijd kopen om grip te krijgen op dit virus. Maar daarna moet je je afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal. Op dit moment is dat bij dit middel zeker het geval.”

Net als wij vorige week al deden pleiten de Hugo en Carin vooral voor maatwerk. “Wat wij hebben gedaan als samenleving, is in een noodsituatie een hele grote groep mensen een vrijheidsbeperking opleggen van de zwaarste soort. Dat mag je in ons land doen bij een individu, maar niet bij een hele groep. Daar is maatwerk voor nodig. In een verpleeghuis telt psychisch lijden ooit zwaarder dan lichamelijk lijden. Dan moet je dus ook een andere afweging kunnen maken, en dat kan niet binnen de algemene maatregelen”, aldus Gaemers.

Originele oplossingen bedenken

Er zijn dus nu ook al verpleeghuizen die op een creatieve manier bezoek faciliteren. Daarbij krijgen ze hulp vanuit verschillende hoeken. Volgens Hugo Borst zijn er bijvoorbeeld festivalbouwers die hebben aangeboden om kleine kamertjes neer te zetten in de binnentuinen van verpleeghuizen. “Dan heb je al veel meer contact dan via het scherm van je tablet. Je kunt dus allerlei originele oplossingen bedenken.”

Carin en Hugo benadrukten dat hun pleidooi niet alleen voor oudereninstellingen geldt maar voor álle zorginstellingen in Nederland waar cliënten in lockdown zitten. Neem de gehandicaptenzorg en GGZ instellingen. Wij van Mantelzorgelijk zijn blij met de steun van Hugo en Carin en hopen dat zij de deur van verpleeginstellingen snel op een kier krijgen. Wordt vervolgd!

Wil je de uitzending terugkijken? Klik dan HIER

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top