Bewoners soms uren zonder toezicht. Feit of fabel?

Ondervoedingsverschijnselen. Fouten bij het toedienen van medicatie. Er gaat veel mis in verpleeghuizen, zeggen zorgmedewerkers. Na een enquête onder 3800 zorgverleners is de conclusie van vakbond Abvakabo dat velen van hen hun werk niet meer goed kunnen doen. Bron: RTL Nieuws

Ik schrik behoorlijk als ik dit soort nieuws-filmpjes zie. In hoeverre blijft goede zorg in de toekomst nog gewaarborgd? Wordt dit dan mijn vader’s voorland? Zijn dit nou feiten of fabels? Ik vroeg aan Carla Teerhuis – Slokker, eerst verantwoordelijke verzorger (EVV’er) in ons plaatselijke verzorgingshuis Amaris Florisberg, wat haar bevindingen als verpleegkundige zijn.

carla
Carla Teerhuis-Slokker

Carla: “Natuurlijk merken ook wij dat er bezuinigd wordt. Wij krijgen er ook niet meer handen bij aan het bed, terwijl dit eigenlijk hard nodig is.  Ik werk zelf met dementerende ouderen en de werkdruk is met name hoog omdat de bewoners steeds meer zorg nodig hebben. We komen echt handen te kort. Toch moet je met elkaar naar oplossingen blijven zoeken zodat de zorg die je moet geven, goed gedaan wordt.  

Sommige collega’s vonden het bijvoorbeeld erg zwaar om bepaalde werkzaamheden alleen te doen. Nu hebben we afgesproken dat we eerst ieder voor zich de bewoners op minder zware afdeling verzorgen en dan met z’n tweetjes de afdeling met zwaar dementerende bewoners doen. Wordt het in de toekomst op de minder zware afdeling ook drukker, moeten we met elkaar bekijken hoe we het dan weer oplossen. Het vergt een hoop creativiteit om je werk goed te blijven doen.

Bij ons is er ook een huiskamer waar bewoners de gehele dag onder toezicht verblijven. Voorheen werkte je daar met z’n tweeën maar door de bezuinigingen wordt er nog maar één personeelslid ingepland. En ook al werk je niet in de huiskamer, je zult je collega’s zoveel mogelijk moeten helpen als je constateert dat het daar even niet lukt. Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor bewoners je hebt – zijn het bijvoorbeeld weglopers of proberen ze te gaan staan terwijl ze dat niet alleen kunnen.    

Wij hebben als eerste verantwoordelijke verzorgende (EVV’ers) natuurlijk heel veel dingen die we in het elektronisch cliënten dossier (ECD) moeten bijhouden. Daar komen we tijd voor te kort. Je moet alles verantwoorden voor de  inspectie. Naast het verzorgen is het onze taak om multi disciplinair overleg voor te bereiden, wij stellen de zorgleefplannen op, we moeten dagelijks verzorgingslijsten bijstellen en ga zo maar door. En toch staat bij mij de verzorging van de bewoners altijd voorop. Bij ons zul je bijvoorbeeld niet meemaken dat bewoners met vieze, stinkende of natte incontinentie materialen lopen of de hele dag niet naar een wc worden geholpen. Zelfs niet als bewoners niet meer kunnen aangeven dat ze naar het toilet moeten. Ook zien we er streng op toe dat bewoners in de huiskamer altijd onder toezicht zijn. Bij ons is er altijd toezicht tussen 8.30 uur en 19.30 uur.

Natuurlijk willen wij ook meer personeel op de werkvloer, zodat je gewoon even de tijd hebt om een leuk gesprek met de bewoners te voeren of om een fijne activiteit met hen te doen.  Maar dat zit er helaas niet in. Het is wassen, aankleden en tegelijkertijd een praatje maken. Meer tijd heb je niet want dan moet je door naar de volgende bewoner die wacht om gewassen en aangekleed te worden. En als dat klaar is, moet je weer tijd aan het ECD besteden. Helaas wordt het er niet leuker op in de zorg, alleen maar zwaarder voor het verzorgend personeel. En harder voor de bewoners.”

Ik heb echt diep respect voor alle verpleegkundigen in Nederland. Onze zorg is uiteindelijk hun zorg. Ze roeien met de riemen die ze hebben. En mocht mijn vader ooit in een verzorgingshuis opgenomen moeten worden , dan hoop ik oprecht dat hij een betrokken en creatieve EEVer als Carla treft!

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top