skip to Main Content

Betaalde Genegenheid

Ik weet nog goed dat ik als leerling de eerste keer bij je binnen kwam, daar zat je onverzorgd aan de keukentafel in een rommelige keuken, geen energie geen zin of het deed je niks en je bewaarde de afwas en volle prullenbak voor de huishoudelijke hulp. Je loopt slecht, praat onduidelijk en kijkt de hele dag tv of ligt op bed.

Ook in de woonkamer staat het hoognodige en is gedateerd. Ondanks dat je nog twee extra kamers hebt, staat je bed in de kamer, later blijkt dat één kamer voor de was is en in de andere kamer zit geen behang op de muur of hangt er een lamp aan het plafond. In je kast hangt en ligt …… bijna niets, er zit nog wel wat kleding in de was en er hangt wat aan de lijn, maar meer dan 3 setjes kleding zal je niet hebben. Je hebt het niet breed dat moge duidelijk zijn.

Wij komen voor het aanreiken van medicatie en aansturen/begeleiden met adl.  Meestal heb je er geen zin in, maar vaak kan ik je toch wel motiveren. Eenmaal aan de wastafel of onder de douche vind je het toch wel fijn. Je zou alleen wel graag willen dat wij alles overnemen, maar je kunt dit goed zelf, wat niet wegneemt dat je het toch iedere keer weer probeert. Langzaam leer ik je wat beter kennen en win je vertrouwen. Je bent eenzaam en alleen, hebt geen familie, geen vrienden. Vroeger ben je getrouwd en hebt kinderen maar deze willen geen contact. Een kat is jouw enige maatje. Boodschappen doe je nog zelf, hiervoor kan je een vrijwilliger bellen die jou naar de winkel, HA of ziekenhuis brengt.

Als het het eind van de maand is en ik kom binnen, ben je opgewekt en vrolijker dan normaal, je wilt uit jezelf douchen en schone kleren aan. Enigszins verbaasd vraag ik vanwaar deze goed actieve bui vandaag, je kijkt me aan lacht geheimzinnig, dat vertel ik je nog wel een keer. Blij om te zien dat je vandaag een goede dag hebt, maar toch ook wat verbaasd over deze totaal andere jij.

De dag erna kom ik weer zorg bij je leveren, je zit aan de keukentafel, als ik vraag of je goed geslapen hebt, zeg je nee ben de hele nacht druk geweest……. en waarmee dan wel vraag ik……….

Met mijn vriendin. Uhum vriendin? Wat leuk…….., ik wist niet dat je een vriendin had eigenlijk. Jazeker, elke maand komt ze een keer…….. Ik geloof dat ik het niet helemaal meer volg.
En dan vertel je dat je behoefte hebt aan aanraking, een knuffel, geborgenheid en seks, daarvoor komt 1 keer per maand jouw vriendin.

Jij noemt haar jouw vriendin, maar het blijkt een betaald moment met een dame die speciaal dit werk voor/met ouderen doet.
Nu je ziet dat ik hier niet raar van opkijk en het zelfs fijn voor je vind dat je een moment van liefde en geborgenheid voelt, praat je er makkelijker over, je zou het liefst hebben dat ze vaker kon komen, maar je hebt er simpelweg het geld niet voor. Zo ik begreep kostte het 400 euro en als ze blijft slapen 750 euro, ik schrik van de hoge bedragen, maar snap ook gelijk waarom jouw huis gedateerd is en je kasten leeg zijn, je kunt je geld maar één keer uitgeven. En dit gaat voor de rest.

En zo nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd als ik ben, vraag ik of deze dame al lang bij hem komt, dat ik goed vind dat er deze vorm van………hulpverlening bestaat al kan ik me er geen echte voorstelling bij maken….

Je vertelt er maar al te graag over, jullie gaan eerst samen douchen en je mag overal aan zitten, je glundert tijdens het vertellen alsof je weer even terug bent bij gisteren……. en daarna rommelen we nog wat op bed……..het blijft bij beetje friemelen want veel meer lukt niet.
En soms als ik genoeg heb kunnen sparen blijft ze slapen, slapen betekent ook letterlijk alleen slapen.
Ik ben blij voor je dat het bestaat en jij de mogelijkheid hebt en dat het je goed doet voor een paar dagen, al vind ik het wel een hele dure hobby.

Op jouw verjaardag, net als we klaar zijn met het zorgmoment, wordt er aangebeld en een blonde dame van ergens in de 50 schat ik, staat samen met haar man aan de deur. Ze hebben een doos met gebakjes meegenomen voor jouw verjaardag. Wat fijn dat je toch visite krijgt op deze dag, ik was al bang dat er niemand zou komen.
Zou je haar voor vandaag ook betaald hebben om te komen………….

Essies wijkblogs

Essies wijkblogs

Esther van den Eventuin is verzorgende IG en werkzaam in de wijkzorg. Esther blogt daarover op Facebook: https://www.facebook.com/essies.wijkblogs.1/

Als vig'er in de wijkzorg neem ik jullie mee in de wereld achter de voordeur van onze cliënten in de wijk.
En deel met jullie deze bijzondere, indrukwekkende, interessante vrolijke, gezellige, ontroerende, en soms verdrietige of schrijnende momenten

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X