Je bent niet dement. Je hebt dementie! #opinie

Ben je ziek, of ben je een ziekte? Heb je dementie, of ben je dement? Hoe moeilijk kan het zijn? Ik heb er al vaker mijn beklag over gedaan maar nog steeds blijkt dat vooraanstaande journalisten en kranten het nodig vinden om  over ‘dementen’ te schrijven. Zo akelig om te lezen! Neem een kop in de Telegraaf van 28 december jl.

‘Dementen beter monitoren levert grote besparing op.’

Juist in een periode dat Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zo actief zijn met de campagne ‘Samen maken we Nederland dementievriendelijk’, is het van belang dat we mensen met dementie weten te herkennen en vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

De campagne is urgent omdat het aantal mensen met dementie de komende jaren behoorlijk toeneemt door de vergrijzing. Daarnaast wonen mensen met dementie steeds langer thuis. Zodoende komen we in onze samenleving steeds vaker mensen met dementie tegen. Om daar goed mee om te gaan, moeten we alles uit de kast halen. Maar dan bedoel ik ook ALLES! Dus ook in de pers en op websites die voorlichting geven.

Het algemene beeld over dementie is in de praktijk nog te vaak eenzijdig negatief. Vaak wordt gefocust op de laatste fase, terwijl die periode relatief een klein deel uitmaakt van het totale ziekteproces: gemiddeld twee van de totale acht jaar. Natuurlijk is dementie een moeilijk proces, maar het blijft gaan om MENSEN met een ziekte maar vooral ook MET MOGELIJKHEDEN. Juist daarom is het belangrijk dat we ‘dementie’ met z’n allen goed benoemen. In de kranten, tijdschriften, op websites, in gesprekken, kortom overal waar dementie ter sprake komt.

Voor de volledigheid leg ik in dit blog nog maar eens uit wat dementie precies is: Dementie de naam is voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig(!) ziektes. Ik herhaal: ZIEKTES.

Ik daag iedereen uit om vanaf nu nooit meer te schrijven, of te spreken over ‘dementerenden’. Je schrijft ook niet over ‘kankerenden’ als je een artikel schrijft over iemand die aan de ziekte kanker lijdt. Of MSers, als je spreekt over iemand die MS heeft. Mensen zijn geen ziekte. Mensen lijden er aan!

I rest my case…

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top