skip to Main Content
Moeder Aan De Lijn-meetups Wegens Urgentie Verlengd

Moeder aan de lijn-meetups wegens urgentie verlengd

Vanaf 26 januari organiseert Moeder aan de lijn nieuwe meet-ups over mantelzorg door heel Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sponsort twintig nieuwe meet-ups om het onderwerp mantelzorg beter bespreekbaar te maken. De nieuwe reeks is een voortzetting van een eerdere reeks meet-ups over mantelzorg. Dit doet Moeder aan de lijn omdat de eerdere reeks meet-ups zo goed bezocht werd – en omdat het onderwerp mantelzorg nog altijd onverminderd urgent en actueel is.

Meet-ups

De meet-ups zijn een ontmoetingsplek voor gelijkgestemden en vinden plaats door heel Nederland. Ze moeten mantelzorg – en de gigantische last op de zorggevenden die daarbij vaak komt kijken – beter bespreekbaar maken. Onder leiding van presentator Eric Corton wordt er tijdens de meet-ups besproken en inzichtelijk gemaakt wat voor enorme impact mantelzorg kan hebben op de levens van zowel de verzorgenden, als voor degene voor wie gezorgd wordt. Tijdens de meetups wisselen mantelzorgers ervaringen met elkaar uit. Dat doen ze aan de hand van filmfragmenten uit de documentaire Moeder aan de lijn, die in beeld brengt hoezeer mantelzorg de levens van alle betrokkenen kan beheersen. De documentaire van regisseur Nelleke Koop werd vorig najaar uitgezonden op NPO2 en gevolgd door acht meet-ups door het hele land.

Mantelzorg in Nederland

In Nederland geven circa 4,4 miljoen Nederlanders ouder dan zestien hulp aan hun partner, familie, vriend of buur. Hoewel elke volwassene in Nederland een potentiële mantelzorger is, realiseren veel mensen zich niet welke gevolgen dit kan hebben voor hun eigen leven. Terwijl de vergrijzing voortzet, zijn er in Nederland steeds minder zorgverleners beschikbaar. Bovendien blijven mensen langer thuis wonen. Daarnaast hebben om verschillende redenen volwassenen én kinderen mantelzorg nodig. Daardoor verhoogt de druk op familieleden, en ook op vrienden en buren die zich inzetten. In 2040 zal de behoefte aan mantelzorg naar verwachting verdubbeld zijn.

Moeder aan de lijn

In Moeder aan de lijn, een film van New Amsterdam Film Company en Human, volgt regisseur Nelleke Koop drie vrouwen die er altijd zijn voor hun hulpbehoevende moeders, naast hun eigen carrière en privéleven. Dit doen Elien, Carin en Hanna uit liefde, maar soms zorgt plichtsbesef voor spanning en frustratie. De rollen van ouder en kind draaien zich om in deze observerende en emotionele documentaire over mantelzorg. De documentaire geeft een sterk inzicht in hoe deze nieuwe situatie de verhoudingen beïnvloedt. Moeder aan de lijn ging vorig jaar in première op het Nederlands Film Festival, werd daarna uitgezonden op NPO2 en is nog steeds te bekijken op de website van Omroep Human. In navolging van de documentaire werd door New Amsterdam Film Company en WeHelpen in samenwerking van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. een reeks meet-ups georganiseerd. Die krijgen nu dus een vervolg.

Data nieuwe meet-ups

GRONINGEN (Haren): zondag 26 januari

BREDA: donderdag 6 februari

SCHIEDAM: maandag 17 februari

AMSTELVEEN: vrijdag 28 februari

ALMERE: vrijdag 6 maart

DALFSEN: woensdag 11 maart

DORDRECHT: maandag 30 maart

BURGUM: dinsdag 7 april

HARFSEN: woensdag 15 april

HEILOO: woensdag 29 april

ARNHEM: donderdag 7 mei

HEINKENSZAND: donderdag 14 mei

Nieuwe meet-ups worden bekend gemaakt op www.moederaandelijn.nl

Voor overige vragen kunt u terecht bij Inge de Frank via inge@hagenspr.com

 

Redactie Mantelzorgelijk

Redactie Mantelzorgelijk

De Redactie van Mantelzorgelijk  bemant de hulplijnen en helpt mantelzorgers op elk mogelijk vlak. Wat kunnen we voor jou betekenen?Mail naar info@mantelzorgelijk.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X