skip to Main Content
België: Mantelzorgers Vrijgesteld Van Sollicitatieplicht

België: mantelzorgers vrijgesteld van sollicitatieplicht

In België is de kogel door de kerk: Werkloze mantelzorgers zullen gedurende vier jaar niet actief op zoek moeten naar werk. Dat bepaalt een nieuw koninklijk besluit, zo meldde de Belgische minister van Werk Kris Peeters (CD&V) onlangs.

Kris Peeters. © belga.

De “ongewilde situatie” rond de mantelzorgers is rechtgezet, zo meldde de Belgische minister van Werk, Kris Peeters via Twitter. Een nieuw koninklijk besluit zorgt ervoor dat werkloze mantelzorgers – dat zijn mensen die zorgen voor een ziek kind of familielid – gedurende maximaal vier jaar niet actief op zoek moeten naar werk. De maatregel gaat in met terugwerkende kracht. “Niemand valt uit de boot”, benadrukt Peeters.

Hij voegde er nog aan toe dat hij wil nagaan hoe de regering mantelzorg kan versterken, via onder meer ongevallenverzekering, pensioenrechten en een aangepast systeem voor zelfstandigen.

Eerder dit jaar ontstond ophef toen bleek dat de regering de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers om op zoek te gaan naar werk had afgeschaft. Tot 1 januari van dit jaar kreeg iemand in dat geval een uitkering die kon oplopen tot 260 euro, maar die werd volgens afspraken in het regeerakkoord afgeschaft. “Mensen kunnen hun zorgtaken perfect combineren met de zoektocht naar een baan”, zo klonk het in februari nog bij vicepremier Kris Peeters.

Bron: hln.be

Avatar

Barbara Mounier

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X