Behandelen aan de keukentafel?

Gisteren was de Dag van de Mantelzorg. Voor één dag stonden de miljoenen mensen die een dierbare verzorgen, in het zonnetje. Heel fijn! Bedankt voor de aandacht!

Maar op 11 november trekt het mediacircus alweer verder. Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. En Wapenstilstanddag. En de Dag van het Literatuuronderwijs. Als we niet uitkijken, wordt het rond mantelzorgers weer stil.

En dat zou helemaal verkeerd zijn. Mantelzorgers moeten juist nu van zich laten horen! Over een paar weken krijgen zij lasten op hun schouders, waarvan de gevolgen nauwelijks te overzien zijn. Uit onderzoek blijkt dat honderdduizenden mantelzorgers nú al overbelast en uitgeput zijn. En dan moeten de grote veranderingen van de nieuwe zorgwet nog beginnen.

Een goede vriendin van mij, specialist in een ziekenhuis, vertelde me: “Ik werk meer dan full time in de kliniek. Daar behandel ik mensen met psychische aandoeningen, hele complexe gevallen. Nu ontvang ik een brief van de gemeente Utrecht, waarin ze vriendelijk informeren of ik in mijn vrije tijd als mantelzorger aan de slag wil. Ze vragen dus of ik psychiatrische patiënten, die normaal opgenomen zouden worden, aan de keukentafel wil behandelen.”

keukentafelLRClaudiaOttenMantelzorgelijk
Foto (c) Claudia Otten

Mijn vriendin denkt erover na. Ze helpt vaak en graag mensen, ook als ze niet werkt. Maar het gaat haar om het principe: Als de gemeente gaat bouwen op gratis hulp, wat gebeurt er dan met de waardering voor specialistisch werk? Hoezo zou je betalen voor psychiatrische zorg, als er altijd wel iemand bereid is, om ‘s avonds een gesprekje te voeren, een pilletje voor te schrijven?

Ik sta te trillen van verontwaardiging. Is dat serieus de oplossing van de gemeente Utrecht? Mensen, die een zware psychiatrische ziekte hebben, met diagnose en al, worden nu thuis gehouden – en specialisten moeten hen na werktijd met pappen en nathouden ‘onder controle houden’? Nog zes weken tot de invoering van dit nieuwe systeem. Ik houd mijn hart vast.

is journalist, netwerkbouwer, trainer en vertaler. Zij werkt in Nederland en Duitsland op het gebied van media, politiek en zorg.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top