Behandel me normaal! #Alzheimer

Mensen met Alzheimer willen het liefst dat hun vrienden gewoon grappen blijven maken, en hen als hun gelijke behandelen.

Deze boodschap probeert Alan Beamer zijn omgeving mee te geven via een videoboodschap, gefilmd door zijn vrouw Mary Beth. De video riep wereldwijd veel reacties op van mensen met de ziekte van Alzheimer, die zich ook anders behandeld voelen door hun omgeving, en hieronder lijden.
De 66-jarige Beamer uit Michigan heeft twee jaar geleden de diagnose Alzheimer gekregen. Sindsdien wordt hij volgens de videoboodschap door vrienden gemeden, en vertellen ze hem niet veel meer over hun eigen leven. ‘Ik wil dat ze weer gewoon grapjes met me maken’, vertelt hij geëmotioneerd.

Zijn video werd duizenden keren gedeeld op social media, en is inmiddels ruim een miljoen keer bekeken. Er komt ook veel respons van andere mensen met Alzheimer, die zich in zijn verhaal herkennen. ‘Het is alsof er een rood kruis op je deur geverfd is’, vertelt een van hen. ‘Mensen zijn bang, ze weten niet wat ze moeten zeggen’, vervolgt een ander.  Een van de grootste stigma’s is volgens aan andere Alzheimerpatiënt dat mensen opeens denken dat hij nu een idioot is. ‘Ik ben nu niet opeens een idioot, ik kan me gewoon wat minder herinneren.’ Hij doet ook een verzoek aan zijn naasten: ‘Alsjeblieft, houd me zolang mogelijk in jouw leven.’

Het verhaal van Beamer is actueel, omdat de werkgroep ‘Vanuit dementie bekeken’, onlangs aan staatssecretaris van Rijn adviseerde om mensen met dementie en hun naasten handvatten te bieden die ervoor zorgen dat mensen met dementie volwaardig mee kunnen doen, zonder taboe, schaamde of stigmatisering. In deze werkgroep zit hoogleraar Anne Mei, een van de initiatiefnemers van de Dementie Verhalenbank. Op dit online platform kunnen mensen met dementie en hun naasten vertellen hoe zij de dementie ervaren. (bron: Nursing.nl)

is sociaal ondernemer, netwerkbouwer, storyteller, echtgenote, moeder en zij was ruim 8 jaar een zeer gedreven en ervaren mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Eerst in de thuissituatie en later in het verpleeghuis. Tevens is zij de bedenker en het creatieve brein van Mantelzorgelijk.nl en voorzitter van Stichting Mantelzorgelijk.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top