skip to Main Content
Before I Forget: Een Computerspel Dat Dementie Aanpakt

Before I Forget: een computerspel dat dementie aanpakt

Als je Before I Forget speelt, rondzwervend in een huis waar je alledaagse objecten bekijkt, en naar aanleiding daarvan een herinnering probeert op te roepen, krijg je het gevoel van een computerspel met een verhaallijn (role-playing game of RPG): je probeert het verhaal te voltooien door de stukjes van de puzzel (dat wil zeggen de aanwijzingen) in elkaar te passen. In dit spel ben jij Sunita, een vrouw in het vroege stadium van dementie, vandaar dat alles wat je doet echt van betekenis is en helaas vaak is doordrenkt met verdriet maar er is meer te beleven. Je verwacht het niet, maar er zijn ook positieve elementen in het spel.

Het huis wordt in zwart-wit afgebeeld, en de kleuren sijpelen langzaam terug in het beeld naarmate Sunita geleidelijk delen van haar vroegere zelf opnieuw ontdekt. Het onder de loep nemen van een foto kan een aanwijzing naar haar identiteit opleveren. Een bekend muziekstuk kan ervoor zorgen dat ze aan iemand denkt die belangrijk voor haar was.

Andere symptomen van dementie worden op een meer onthutsende manier overgebracht. Zo kan Sunita in haar eigen huis verdwalen, als in een nachtmerrieachtige cyclus, waarin ze verschillende deuren opent die allemaal naar dezelfde donkere bezemkast leiden.

Before I Forget werd eerder dit jaar gepresenteerd op de Rezzed gamebeurs in Londen. De maker van het spel, 3-Fold Games, hoopt hiermee het publiek te voorzien van een gevoelig en roerend beeld van dementie.

Het idee ontstond tijdens een “game jam” in Bristol, waar ontwerper Chella Ramanan, ontwerper van verhaallijnen voor games, samen met twee collega’s het thema “grenzen” op onconventionele wijze benaderde. “Het lag voor de hand om dit thema met vluchtelingen te associëren, maar wij gingen meer voor het idee van psychologische grenzen” zegt Ramanan. “Wat gebeurt er als we ons geheugen verliezen? Worden we een ander persoon, raken we de persoon die we daarvoor waren kwijt? Het creatieve trio won de publieksprijs in Bristol, en dat zorgde ervoor dat ze het experiment tot een volledig spel konden uitbreiden.

Er bestaat al een relatie tussen dementie en computerspelletjes. Uit onderzoek is gebleken dat spelletjes met puzzels die je hersens trainen het geheugen van oudere mensen kunnen verbeteren. Er is ook een mobiel spel, genaamd Sea Hero Quest, waarvan de spelersgegevens vrijgegeven worden aan de wetenschap om bij te dragen aan onderzoek naar dementie. Hoewel 3-Fold Games onderzoek heeft gedaan voor de ontwikkeling van Before I Forget, door te praten met mantelzorgers, verpleegkundigen en artsen, ligt de nadruk meer op het creëren van een “impressionistische” verkenning van dementie dan een educatief werktuig. Iets waarmee de spelers beter begrijpen wat mensen met deze aandoening ervaren.

Dementie is iets waar veel mensen mee te maken hebben, het betreft henzelf of mensen waar ze om geven en/of mee werken,” zegt Ramanan. “Mensen die het spel gespeeld hebben, die grootouders of dierbaren met dementie hebben, worden er vaak erg door geraakt. Het is fijn te weten dat we het dus goed gedaan hebben.”

Ramanan zegt dat het belangrijk is om andere aspecten van de aandoening te laten zien, en er niet slechts een horror scenario van te maken. Dementie is een veelgebruikte term voor verschillende symptomen. “Mensen met dementie zijn niet per se de treurigste in de relatie. De mensen die achterblijven hebben het waarschijnlijk moeilijker, terwijl de persoon met dementie in een mooie herinnering uit het verleden kan wegglijden, een herinnering waarin ze zich gelukkig voelden, niet wetende dat ze al die andere mensen achterlaten. Het is niet alleen duisternis en wanhoop.”

Before I Forget wordt eind 2018 uitgebracht voor PC en Mac.

https://www.3foldgames.uk/

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Mariette Otten McGovern

is vertaalster, musicus en werkt als taalcoach voor Rosetta Stone. Ze woont en werkt in Florida, in de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X