skip to Main Content
Beers Wereld: ‘Zo Werkt Dat Met Slecht Nieuws’

Beers wereld: ‘Zo werkt dat met slecht nieuws’

Met de uitslag van het onderzoek naar ernstige gedragsproblemen merk ik dat de nare gevoelens zich steeds een stapje verder naar mijn achterhoofd verplaatsen. Zo werkt dat met slecht nieuws wat hard aan komt. Of je laat je door dat nieuws lang ontregelen, of je kiest er voor om het op te splitsen in voor en nadelen, onder een snel geforceerd laagje opgebouwd stof.

Ik heb nu al gemerkt dat het onderzoek ook tegen kan werken in de zoektocht naar meer logeerruimte bijvoorbeeld voor Beer. Een andere locatie van de zorgaanbieder was behoorlijk geschrokken van de uitkomst en het cijfer van de ernstige gedragsproblematiek. Zo erg dat ze voor ze Beer hebben gezien al aanraden het toch maar liever niet te willen proberen bij hun want ze vinden zo’n kind toch wel te ernstig om in hun groep te kunnen komen (een groep speciaal voor kinderen met autisme en een verstandelijke beperking nota bene).

Ik hoor mezelf uitleggen dat Beer dit probleemgedrag laat zien als hij overvraagt wordt en taken moet uitvoeren. In een logeerhuis wordt er minder gevraagd van hem en zal hij blij gelukkig met zijn cijfer in de tuin op de trampoline te vinden zijn. Niet stompend en slaand, gillend andere kinderen aanvallen in elk geval.

Na zo’n 5 minuten reclame te hebben gemaakt voor Beer besloot ik er van af te zien. Ik wacht wel op meer ruimte in zijn bestaande logeerplek zodat hij niet door de ballotage van een nieuwe plek beoordeelt hoeft te worden. Stiekem zie ik een beeld voor me van Beer in een zwart leren jack met tattoo’s en een joint hangend in zijn mondhoek, wat rotzooi schoppend terwijl hij hard 3 Teletubbies schreeuwt.

Andere belangrijke zaken zijn wel soepeler gegaan gelukkig. Zoals een arts van het UWV die me gister belde toen ik net een doucheslang had afgerekend die Beer naast vele andere voorwerpen kapot had gemaakt.Ze belde me om wat meer vragen beantwoordt te krijgen omdat ze inziet dat Beer wat ontregelt wordt van een bezoekje bij haar om hem te moeten beoordelen op het verkrijgen van een Wajong uitkering. Ik bedankte haar hiervoor en vertelde met de doucheslang in mijn hand over waar Beer allemaal toezicht en begeleiding in nodig heeft (alles dus). En ook over dat hij gelukkig is zolang iedereen maar robotje speelt en het voorspelbaar is om hem heen. Nee, hij kan niet een uur achtereen werken aan iets in een arbeid omgeving.

We mogen al blij zijn dat hij 10 minuten met toezicht schroeven kan sorteren. Ook vertel ik dat hij geniaal is met computers maar absoluut daar geen opdrachten in kan uitvoeren voor, bijvoorbeeld politiewerk. Het was een luchtig en fijn gesprek waarin ik gelijk de bevestiging kreeg dat Beer straks na school een Wajong uitkering kan krijgen. Een grote geruststelling.

Ook heb ik een telefonisch gesprekje gehad met een zorgregelmevrouw van het zorgkantoor. Blijkt dat nu Beer teveel dagdelen begeleiding groep gebruikt en dat hij teveel van het budget opgebruikt waardoor er een tekort komt.

Ik zag gelijk in de rekenmodule hoe veel een week dagbesteding kost en was best onder de indruk van de prijs. Je zou het maar zelf moeten ophoesten. Ik denk dat ik dan tonnen per jaar moet verdienen wil je dat kunnen betalen en nog een prettig leven er op na kunnen houden. Fijn dat er voor Beren deze gelden beschikbaar zijn. Alleen nu wordt hij nog als kind gerekend in de module zorg in natura. Over een paar maandjes is hij volwassen en dan komt er weer meer ruimte in het budget. Nooit te oud dus om te leren.

Nu is er wel een plan beschikbaar voor de zorgaanbieder om meer geld vrij te krijgen of ik moet Beer weer een dag extra terug naar school brengen. Ik hoop het niet want dan denk ik dat het behoorlijk verwarrend zal zijn. Dat loopt nu dus nog en ik wacht het af.

 

Tussendoor kreeg ik per mail nog uitleg van de gedragswetenschapper hoe die score naar ernstig probleemgedrag tot stand is gekomen. Al lezend stelde het me weer wat meer gerust. Toch was het fijn geweest als ik dat voor de uitslag kreeg te lezen en niet een paar weken hierna.

En zo gaan we weer fris verder.

 

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X