skip to Main Content
Beers Wereld: Volwassen Man

Beers wereld: Volwassen man

Beer is nu 4 dagen na zijn verjaardag een volwassen man. Het is alsof hij weet dat hij nu een grote vent is want ik merk een aantal “leuke” bijkomstigheden die echte volwassen mannen ook graag uit willen voeren.

1: Hij vindt het erg grappig om van die enorme knal boeren te laten, met daar achteraan een vals lachje. Knal ruften laat hij ook erg graag met wat gehinnik erachteraan laten.

2: Hij wilde laatst in het bos heel graag tegen een boom plassen. Hij was nog wel zo netjes om het eerst te vragen terwijl hij met zijn lijf dicht tegen een boom aan stond. “boom plassen, Beer”.

Natuurlijk schrok ik behoorlijk maar ik wist hem snel op andere gedachten te brengen zoals verder huppelen en lekker knapperige takken snoeien.

Toen ik langer moest wachten bij de uitgang op Kaatje, de kleine hond die ook maar in een puberteit blijft zitten met haar 4 jaar, zag ik dat hij uit de auto stapte om toch nog even weer tegen een boom aan te gaan staan. Op een afstand was ik toen Kaatje aan het roepen en tegen Beer dat hij heel snel weer in de auto moest stappen.

Ik zag 2 oudere mensen die net hun teckel hadden ingeladen wat verbaasd mijn kant op kijken.

Ook kreeg ik 1 dag na zijn verjaardag niet alleen voor mij een stempas maar ook eentje voor Beer. In gedachten zag ik hem al in zo’n hokje van de uitklap stemfolder een hele grote 6 scheuren.

Zijn verjaardag zelf was een geslaagd dagje.

We hielden ons aan ons gewone ochtend ritueel behalve dat ik een verjaardagsliedje voor hem zong. Hij keek me wat glazig aan en begon weer op vertellen welke cijfers hij zelf wilde uitzoeken bij de Hubo en de feestwinkel. “Eerst bos, daarna taart kopen en dan mag je naar je winkel Beer”, “Ja” zei hij met een wat angstige stem.

Je kan wel net doen of het een gewone dag is maar een verjaardag is toch wel spannend voor Beer. Welk cadeautje krijg je, wanneer en hoeveel.

Dus is mijn taak het zo voorspelbaar mogelijk te maken, iets wat de spanning er compleet afhaalt.

Bij de Hubo en de feestwinkel gaven ze Beer hartelijk een hand en feliciteerde ze hem nog net niet met gezang.

Beer is een graag geziene klant en ik zei natuurlijk dat hij toen jarig was, 18!

Bij de feestwinkel kreeg hij zowaar de grote blauwe opblaas 6 met een button 27 cadeau. Ik was verrast en voelde me ook erg jarig door dit lieve gebaar.

 

Thuis gekomen vroeg ik wat tijd om de kaarsjes op de taart te versieren. De kamer had ik de avond van te voren met wat slingers feestelijk gemaakt. Toen er nog 4 cadeautjes van de speelgoed winkel bij lagen riep ik Beer. Zijn zusje had ik eerder wakker gemaakt maar die zat toch met een slaaphoofd en frisse tegenzin op de bank, niet mee te zingen. Ik zong dus maar voor 3 mensen.

Beer zag ik kijken met een geconcentreerd hoofd en precies op het moment van Hoeraa! Klonk er met zijn mooie lage geluid een Hoeraa terug.

Bij het uitpakken van de 4 cadeautjes klonk een een “Jaaaaa” uit zijn mond met een lief aangeleerd enthousiasme.

Ik was blij, Beer at zijn taart voor het ontbijt, zoals elk jaar en zo gingen we rustig kabbelend door de dag.

 

2 dagen na zijn verjaardag zag ik in mijn betaal app van de bank dat hij niet meer zichtbaar was in mijn rekeningen. Die instanties zijn razend snel met het invoeren van het feit dat Beer nu volwassen is.

Gek genoeg was ik 6 dagen voor zijn verjaardag speciaal naar het kantoor gegaan, samen met de beschikking van de rechtbank, zodat we het aanvragen van een machtiging samen daar konden uitvoeren. Dat was het afstrepen van de grote ‘to-do lijst van het 18 jaar oud worden”.

“Nee, mevrouw”, klonk een lijzige vrouwenstem die ik maar moeilijk kon verstaan van de afdeling bewindvoering van de bank. “Ik kan in mijn vele inboxen (het zijn er wel 6 mevrouw) geen mail zien van de bank, van u of met de naam van uw zoon.

Mijn gevoel, dat ik al een tijdje aan het verliezen ben van ‘no-bullshit’ ging weer ongefilterd aan de slag. “Dat klopt niet, mevrouw, ik ben juist naar een kantoor gegaan om dit goed te kunnen invullen en gelijk insturen zodat er een soepele overgang is en ik als zijn curator gewoon in zijn financiën kan handelen”.

“O”, klonk de lijzige vrouw, “sorry maar ik zie niks, misschien moet u het maar weer opnieuw invullen dan?”.

Dus moest ik weer snel voor mijn werk naar dat kantoor waar de medewerker gelukkig niet eerst 10 andere klanten moest bijstaan.

Ik heb gezegd dat ik 10 minuten heb, dat ik ter plaatse wil checken of zijn email met onze gegevens nog in zijn verzendbak zat en dat hij even die lijzige vrouw voor mij moest bellen dat het allang geregeld had moeten zijn.

Die zelfde middag kreeg ik per email een bevestiging en zag ik Beer weer terug in mijn betaalappje van die bank.

Dat ik ook nog even weer een ei moest leggen bij het Zorgkantoor over een verkeerd inzicht van de zorgconsulente van Beers’ instelling waar hij dagbesteding en logeren heeft laat ik maar even voor wat het is.

Laten we maar zeggen dat ‘ouders van’ echt alles zelf moeten uitzoeken en regelen. Dit is helaas in 18 jaar Beer nog steeds niet verandert.

Misschien is bij het volwassen worden van Beer er bij mij ook een zeer volwassen gevoel ontstaan. Dat krijg ik soms als ik bijvoorbeeld een gezonde maaltijd klaar maak terwijl Beer en zijn zusje ieder zijn ding doet in huis of de tuin. Ik kan dan ter plekke een klein gelukkig gevoel krijgen dat ik alles maar even voor elkaar heb zo.

Nu nog zorgen dat ik geen confrontaties meer krijg met mensen die terwijl het zusje naast mij staat doodleuk zeggen dat Beer nu zeker wel op de wachtlijst staat, toch?!

Mijn nieuwe volwassen ik moet daar nog eens even een goed passen antwoord op gaan geven. Niet eentje uit onmacht maar gewoon eentje waar die persoon wordt terug gefloten op hun gevoel van hoe hun werkelijkheid is tegenover de werkelijkheid van mij, degene die in deze situatie zit met een kleine grote man die nog verzorgd moet worden als een klein kind en een zusje die steeds meer het gevoel gaat krijgen dat zij er ook echt mag zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X