skip to Main Content
Beers Wereld: Regelochtend

Beers wereld: regelochtend

Het is bijna middag en ik heb er een ochtend telefoontjes opzitten met het CAK, De bank en het zorgkantoor. Zit nu te denken dat die toelage voor curatoren niet eens zo gek is met al die uren die ik tot nu toe besteed heb aan aanvragen en het regelen van geld en zorg voor Beer. Even onthouden dan maar.

Na een kleine maand die het UWV nodig had om de uitschrijving van school te kunnen verwerken in een door de arboarts al goedgekeurd besluit (die mensen moeten ook op vakantie daar blijkbaar) kreeg ik eindelijk de brief met het bedrag aan uitkering die meneer Beer maandelijks mag ontvangen.

Het bedrag is voor een Beer behoorlijk hoog maar voor een ander die 5 dagen werk doet met een arbeidsbeperking en wel de macht en behoefte heeft daarnaast een normaal leven te willen leven, extreem laag. Maar goed, Ik kan eindelijk dus die boedelbeschrijving gaan maken die de kantonrechter nodig heeft. Beer bezit geen huizen, jachten of enorm vermogen, hij moet wel net als ik zorgpremie betalen met een eigen risico van 385 natuurlijk. De meubels die hij in zijn kleine kamer heeft zijn of oud of ik heb ze zelf aangeschaft. Echt een boedel bezit hij niet maar het moet toch duidelijk zo worden aangeleverd wat er in komt en wat er uit gaat voor de rechter. Als zijn curator moet ik dus aan de bak wat best wat energie kost naast de zorg die ik zelf doe en moet regelen op de dagbesteding en het logeerhuis.

Een tijdje geleden kreeg ik eindelijk bericht over zowaar een tweede logeerweekend per maand. Wel in een ander huis op het terrein maar daar kent Beer het al gelukkig, toen hij er eens bijna 3 maanden noodgedwongen moest wonen omdat zijn moeder haar enkels tegelijk moest breken.

Ik voel me er ook beter bij om hem straks 2 weekenden te moeten missen nu hij naar een bekende plek gaat. Nu hij van een VG6 naar een VG7 is gegaan is er zelfs nog ruimte om de 2 zaterdagen erbij te kunnen afnemen voor dagopvang. Mijn lichte schuldgevoel wint het hierin niet van het feit dat de tijd dat Beer thuis is ik meer dan genoeg leuke dingen met hem onderneem. Dus in feite is hij nog genoeg thuis om thuis te wonen maar heeft hij straks eindelijk een wat normalere omgangsregeling bij zijn instelling die ik normaal gesproken had afgesproken met zijn vader aangezien ik al bijna 10 jaar alleenstaand ben. Dus, check, goed geregeld voor mijn gestel en die van het zusje zo. Op deze manier voelt het ook goed om Beer nog even bij mij te laten wonen, wat gebleken is dat toch echt de beste plek voor hem is.

Na onze midweek vakantie merkte zijn persoonlijk begeleider gister op per mail dat Beer extra onrust zou hebben op de dagbesteding. Een bak meer herrie laten we maar zeggen en hij had zelfs een vaste flexer, zoals ze het beschreef geslagen bij de kinderboerderij.

Ik reageerde met de vraag of we niet eens binnenkort een evaluatie kunnen hebben waarin we deze zaken met elkaar kunnen bespreken en ik gaf aan dat er waarschijnlijk voor Beer zou gaan slaan al 10 rode vlaggen wapperden waarin hij zijn frustratie al heeft kunnen laten zien.

Niet om arrogant over te komen hoor maar Beer slaat mij al jaren niet meer thuis, hij doet dit wel als hij in een groep aan het werk is, helaas.

Ook zou hij bij groepen naar binnen stuiven om daar papier uit een kast te willen trekken terwijl hij naarstig op zoek gaat naar hun computer, vast voor snelwegfilmpjes op Youtube.

Grapjas Beer die dit gedrag in andere mate thuis ook laat zien als hij niet meer bijkomt als ik hem na de zoveelste keer moet duidelijk maken dat lawaai nu echt moet stoppen. Noem het maar pubergedrag, ik weet het niet maar handig voor op de groep is het zeker niet.

Bij de mevrouw van het CAK aan de telefoon kreeg ik een link naar hun site waar ik de beschikking van curatele naar kon sturen met het bewijs van het UWV dat de Wajong wordt gestart. Zo kan ik geen nare naheffingen meer verwachten, vertelde ze.

Van de mevrouw van de bank hoorde ik dat een beheerrekening van Beer ook gebruikt kan worden voor een stukje leefgeld (zakgeld) maar ze kan mij wel een nieuwe pas geven waarvoor ik de volmacht heb. Zo pin ik straks voor Beer bij de Primera zijn muziekkaart 6 of bij de Action zijn grote opblaas 8, hoe handig of ik leer hem zelf om te pinnen.

Laatst hoorde ik van een medewerker van het kantongerecht die ik belde om te vragen of ik al te laat was met die boedelbeschrijving, dat het zeer normaal is om kostgeld te vragen van Beer, die nu werkt en thuis woont. 200 euro zou erg redelijk zijn, ik slaakte een zucht van verlichting want al maanden zonder de dubbele kinderbijslag en het kindgebonden budget voel ik em toch wat strakker zitten, die eindstreep van de maand zeg maar.

Na deze regelochtend voor weer een bak aan informatie over geld en goed indelen van de zorg binnen het budget WLZ ga ik maar even iets voor mezelf doen zoals een lunchpauze voordat Beer straks terug komt en ik weer gezellig aan de bak moet. Misschien kan ik ook nog zelfs een uur gaan schilderen.

Alle twijfel over het mezelf uitbetalen als gewaarborgde zorg voor hem zijn inmiddels volledig verdampt en vervaagd. Ik heb gewoon meerdere banen en werk tropenuren maar met heel veel liefde!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X