skip to Main Content
Beers Wereld: Over Kreukels En Strijkbouten

Beers wereld: Over kreukels en strijkbouten

Ik moest gister denken aan ouders die hun baby met veel moeite te slapen hadden gelegd na een nacht vol met darmkrampen en gekrijs. Op hun tenen lopen ze naar hun bed in de hoop dat hij niet wakker zou kunnen worden. Dan kraakt er een plank onder een voet en ja hoor, het gekrijs begint weer en de ouders beginnen weer van voren af aan.

Zo heb ik ervaren dat de balans van rust en veiligheid waar je voor je zoon met stevig autisme ongemerkt al 18 jaar keihard voor werkt fragiel in elkaar steekt. Je strijkt als het ware elke rimpel glad die je tegenkomt om zo het leven van je kind zo rustig mogelijk te kunnen laten verlopen. Dat leven is al ingewikkeld zat met alles wat extra hard binnenkomt zodat je zelf als een circus artiest aan het jongleren bent.

Mensen met kinderen die geen autisme hebben zie je vaak wel even hun wenkbrauwen optrekken als ze merken dat je veel van die kreukels aan het gladstrijken bent. Verhalen over curling ouders nog vers in hun geheugen doen ze snel tot een oordeel komen dat jouw kind ook moet leren van vallen en opstaan. Natuurlijk heb je niet elke minuut je strijkbout ter handen dus zijn er genoeg rimpels waar je kind hard over valt hoor. Laat staan de momenten dat hij van huis is in de zorg van de begeleiders van zijn groep waar hij met andere mensen te maken heeft die zijn grenzen niet kunnen respecteren vanwege hun beperkingen. Zo probeer je zelf alles verder zo goed mogelijk glad te poetsen om geen deukjes in het oppervlak te krijgen , wat best behoorlijk vermoeiend is. Ik weet dat ik dat niet alleen voor Beer doe maar ook voor mezelf zodat ik de kracht blijf vinden om positief door te gaan.

Gister waren er voor de tweede keer in een maand tijd grote groepen boze boeren met veel kabaal de stad aan het overnemen. Snelwegen werden geblokkeerd en straten afgezet door het leger. Vanaf de ochtend hoorde ik sirenes die me deden denken alsof er bommenwerpers aan zouden kunnen komen met af en toe harde vuurwerk knallen. Het voelde bedreigend aan in elk geval.

Waar ik de eerste demonstratie, 2 weken geleden, nog mild was van gedachten en de boeren het gunde totdat ik met een totaal gestreste Beer terug moest in de auto omdat ik er voor had gekozen hem niet extra uren in de taxibus te laten gaan, was er nu geen begrip meer over.

Ik wist dat ik weer de taxi moest afzeggen dus moest ik zelf opnieuw extra aan de bak terwijl mijn tijd zonder Beer heilig voor me is. De hele dag bij elke trekker en elke harde toeter voelde ik me persoonlijk genaaid door boeren die met vlaggen in een slinger en borden met harde kreten achter elkaar aan reden.  Het was als of elke toeter een klap in mijn gezicht was die ik niet meer kon ontwijken en ik werd bozer en bozer.

In de auto 2 uur eerder, op weg naar de dagbesteding ging ik met een omweg, zover mogelijk van het Malieveld en elke trekker die ik tegen kwam had ik het liefst een dikke middelvinger gegeven. Eentje kreeg die ook met een harde toeter van mij toen hij dwars door rood reed.

Beer vond het wel best dat ik hem een uur eerder ophaalde en zat vrolijk naast me in de auto zijn orkest aan geluiden te produceren waardoor ik nog meer frustratie voelde van het feit dat ik die tijd ook rustig had kunnen zitten schilderen.

Het was een confronterend dagje voor me. Het merken dat mijn draagkracht toch kwetsbaarder is dan ik gedacht had, bij een grote rimpel in het relatief gladde oppervlak is even een pijnpuntje merk ik. Zo gaan we weer verder in een seizoen vol met tradities waar groepen mensen hard voor vechten met hun liefde voor zwarte pieten en knalvuurwerk. Zelf kan het me gestolen worden en verhuis ik liever tijdelijk met de kinderen, honden en katten naar een onbewoond eiland ergens ver weg zonder tsunami’s en orkanen, dat dan weer wel.

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
X