skip to Main Content
Beers Wereld: Ik Blijf Me Verbazen

Beers Wereld: Ik blijf me verbazen

Wat maakt iemand verstandelijk beperkt en hoe merk je dat bij iemand met autisme vraag ik me best vaak af.

Is het niet de zwaarte van het autisme en de spraak/taal stoornis die het ook lastiger maken om te leren?

Beer heeft een verstandelijke beperking maar blijft me vaak nog verbazen met het feit dat hij kan lezen, schrijven en heel goed met computers weet om te gaan.

Zijn fotografisch geheugen is uitmuntend zodat hij hele urls van websites kan overschrijven in Google (zo kon hij van mijn computer naar die van hem in de inlog komen van zijn online schema).

Hij maakt nauwelijks spelfouten als hij zijn lijstjes opschrijft behalve bij namen waar hij ze fonetisch spelt. Zijn paard bij paardrijden heet Celine maar hij schrijft; paardje Salien.

Cijfers en letters kan hij prachtig met vaste hand schrijven en scheuren uit papier maar rekensommen maken lukt hem niet.

Zo is het voor mij een frustratie dat hij mooi zijn schema kan uitschrijven maar hij kan geen verhaal opschrijven over wat dan ook. Het liefst voor mij natuurlijk een uitleg wat er in zijn hoofd omgaat.

Verbaal heeft hij sinds hij 9 jaar is al veel meer woorden tot zijn beschikking maar hij kan die woorden alleen in bepaalde korte zinnen plaatsen die nauwelijks tot echte communicatie overgaan.

Dat het morgen zal kunnen gaan sneeuwen wordt met angst opgezocht door hem in mijn weer app op de telefoon.

Gruwelijk vindt hij dat omdat er dan misschien plannen kunnen gaan veranderen in zijn schema.

Dat alleen al vind ik dan weer getuigen van intelligentie dat hij vooraf de gevolgen van iets kan plaatsen als vervelend, beangstigend of erg leuk als het om een aankomende verjaardag gaat van een familielid met taart en cadeautjes.

Dan zijn geheugen wat zo goed is dat hij de adressen weet van vriendinnen van mij die allang 2 keer zijn verhuisd. Elke snelweg weet hij uit zijn hoofd en ik weet zeker dat als we vaak met de trein zouden reizen, hij het treinennet ook uit zijn hoofd zou kennen.

Wat maakt nou dus dat hij als verstandelijk beperkt gediagnostiseerd is. Zou het zijn spraak/taal stoornis zijn geweest? Er zijn zat mensen met autisme die een gewone of hoge intelligente bezitten. Die kunnen ook allemaal goed praten geloof ik.

Beer heeft klassiek autisme zoals je dat noemde in de tijd dat hij zijn diagnose kreeg. Zijn zusje noemde het wel eens Jazz autisme of Pop autisme met een vals lachje.

In elk geval is het zeker zwaar voor zijn omgeving om hoogte van hem te krijgen maar voor elk mens met autisme is het zwaar geloof ik om te leven met andere mensen die geen autisme hebben.

Vanmorgen wilde Beer weten wat ik ging doen als hij naar stage zou gaan. Misschien komt het dat hij mijn agenda had gelezen en wilde checken of ik ook echt naar de Fysio zou gaan maar het alleen al bezig zijn met wat ik doe als hij weg is vind ik weer een teken van slim.

Hij zegt dan “Mama gaat vandaag?” En niet “Wat ga jij vandaag doen, mama?” 

Wat dat betreft begrijp ik Beers’ taal erg goed inmiddels. Ik blijf hem in bepaalde zin ook stimuleren beter taalgebruik te gebruiken maar tot nu toe is dat niet gelukt. Hij heeft zichzelf lezen en schrijven aangeleerd.

Alleen gesproken taal zit denk ik in een ander stukje hersens waar hij niet zo goed bij kan komen.

Wonderbaarlijk vreemd vind ik autisme nog altijd. 

En dat hij die verstandelijke beperking zou hebben laat ik maar vooral omdat het in het zorgsysteem gelukkig de weg opent naar betere begeleiding en zorg.

Toch zal het zeer lastig blijven voor deze Beren om de juist zorg en plek te vinden waar er een volledige aanpak is voor het autisme.

Ik ben het nog steeds niet tegen gekomen dus moet ik voor nu maar genoegen nemen met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zelf vul ik dan de rest aan zodat hij zo goed mogelijk zal worden gestimuleerd, zijn briljante brein te blijven ontwikkelen.

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Marjolijn Bruurs

is ondernemer, netwerkbouwer, blogger, echtgenote, moeder en sinds 6 jaar mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Tevens is zij de bedenker en mede oprichter van Mantelzorgelijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Teken de petitieOverheid, praat MET mantelzorgers en NIET OVER mantelzorgers
Tekenen
Back To Top
X